"С обич, Саймън" от Беки Албъртали 💙


Здравейте, книжни дракони! 💙

Оригинално заглавие - "Simon vs the Homo Sapiens Agenda"
Автор - Беки Албъртали
Издателство - Ибис
Преводач - Вера Паунова
Оформление на корицата - Кремена Петрова
Брой страници - 239
Година на издаване в България/чужбина - 2018г./2015г.
Вид корица - мека
Цена - 12.90лв
Може да закупите от - 

За автора:

Беки Албъртали, с рождено име Беки Голдщайн, е родена на 17 ноември 1982 г. в Атланта, Джорджия, САЩ, в либерално еврейско семейство. Има по-малки брат и сестра. Израства в предградията на Атланта. Завършва психология в Уеслианския университет. Премества се във Вашингтон, окръг Колумбия, където получава докторска степен по клинична психология. Работи като психолог до 2012 г. специализирайки се в работата с деца и тийнейджъри. След раждането на първия си син започна да пише.

Първият ѝ роман „С обич, Саймън“ от поредицата „Саймън срещу програмата за Хомо Сапиенс“ е издаден през 2015 г. Елекронната поща на главни герой, Саймън Спиър, е хакната от съученика му Мартин, който използва това, за да изнудва Саймън да му помогне да спечели момичето, по което си пада Мартин. Романът става бестселър в списъка на „Ню Йорк Таймс“ и я прави известна. Удостоен е с наградата „Уилям К. Морис“ на Американската библиотечна асоциация за най-добър дебютен роман в областта на младежката литература. През 2018 г. романът е екранизиран в едноименния телевизионен филм с участието на Ник РобинсънДженифър Гарнър и Джош Дъмел. През 2020 г. по идеите на романа е направен телевизионния сериал „С любов, Виктор“ с участието на Ник Робинсън, Майкъл Чимино и Рейчъл Хилсън.

Беки Албъртали живее със семейството си в Атланта. През август 2020 г. Албъртали разкрива, че е бисексуална.



Анотация:

Не пропускайте тази забавна и трогателна история за търсенето на собствената идентичност и желания.

Шестнайсетгодишният Саймън Спиър предпочита да запази драмата за училищния мюзикъл, а не да я превръща в част от живота си. Но когато негов съученик случайно получава достъп до електронната му поща, дълбоко пазената му тайна е на път да бъде разкрита.

Сега Саймън е изнудван и ако не помогне на Мартин да спечели момичето, по което съученикът му си пада, писмата му, съдържащи най-съкровената му тайна, ще станат достояние на цялото училище...



Моето ревю:

 "С обич, Саймън" не би била по вкуса на голяма част читатели. За да можеш да прочетеш една такава книга и наистина да се насладиш на тийн романтиката в нея, ти първо трябва да си способен да я разбираш. Така че за онези, които са дори малко несигурни за това дали подкрепят различните сексуални ориентации, ще кажа единствено - "Недейте." Просто няма никаква нужда човек, който първоначално си е наясно, че такъв вид любов не му е по вкуса, да започва произведението и да се надява на друго развитие. Защото накрая тези "усилия" ще доведат единствено до неприятни ревюта за книгата. А на всичко отгоре тези мнения е много малко вероятно да са базирани върху неща като стила на писане или изграждането на обстановката. За останалите пък "смелчаци", предполагам, че след прочитането ѝ вече ще знаете дали изцяло сте готови да подкрепите ЛГБТ+ общността, дори и без да сте част от нея.

Аз лично подкрепям хората, независимо от предпочитанията им за партньор, така че успях да се насладя на целия чар на "С обич, Саймън". А факта, че Беки Албертали пише по един от най-увлекателните и отпускащи начини, допринася на 100% за преживяването. Тя подбира думите си така, че те кара едновременно да се потопиш изцяло в историята и да изпитваш хиляди емоции в едно. Хващаш се, че така си се изгубил сред мастилото върху страниците, че изобщо не осъзнаваш къде се намираш в момента. Просто четеш, смееш се и продължаваш да четеш, а после плачеш, но все още четеш, защото случващото се те повлича със себе си. Това е една книга, която не се основава единствено на младежките любовни отношения. "С обич, Саймън" говори също така и много за връзките в семейството и приятелствата, както и за това да се научиш сам да се приемаш. Защото никой от нас не е перфектен. И да, може да сте хомо или хетеро, и не върху това да лежат всичките ви несигурности. Някои не харесваме тялото си, косата си, характера си или отношенията си с останалите.
Според мен романа определено си заслужава четенето. Сюжета е интересен и не достатъчно често срещан, а изграждането на героите е направо великолепно. Всичко това е представено с точната доза хумор и драма, така че да се насладиш по всякакъв начин на пътуването през страниците.


Моята оценка е 5/5 звезди


Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто!
Приятен ден и останете здрави!

Коментари

Popular posts