Алеята на книгата 2018 - впечатления,списък на шатрите,автори и покупки

Здравейте,книжни дракони! Завръщам се след един напълно луд ден. Луд и забавен. Днес за първи път бях на Алеята на книгата в София. Много хора ми казаха,че ще е по-добре да си пестя парите за Панаира на книгата,защото било по-хубаво. Но не мога да си обясня как ще има нещо по-хубаво от това.

Първо ми направи впечатление тълпата. Толкова много хора,събрани от книгите. Българският се сливаше още с английски, немски, испански, френски и няколко други, които не разпознах. Беше толкова приятно да видиш,че всъщност четенето не е до толкова западнало занимание. До преди година две се носеха слухове,че все по-често издателства загиват,а сега...

Второ бяха шатрите. Броят им беше умопомрачаващ. Като застанеш в началото и погледнеш към мястото, къде би трябвало да е края,имаш чувството,че ще ти трябват поне два дни,за да ги разгледаш всички. Е,не е така. Аз стигнах за точно 4 часа. Стана така,защото поне две трети от шатрите продаваха предимно политически,религиозни или спортни книги,също така имаше и много енциклопедии. Една от шатрите пък даваше достъп до 3D пъзели. Изглеждаха страхотно и със сигурност,ако нямаше кой да ме спре бих си купила,но все пак това е Алея на книгата. Защо има пъзели?! Например пък 18 шатра (списъка на шатрите ще кача по-долу) при издателство Изида можете да намерите българския автор Емил Минчев. Спряхме се при него,най-вече заради хубавите корици на книгите,а си тръгнахме с книга и автограф,който ми разтапя сърцето. Разберете ме все пак,това ми е първия автограф от писател. Държа се много мило,говорихме,обсъждахме,изобщо много приятен човек. А и когато зачетох книгата му вкъщи,еми,едвам я оставих. Друго супер нещо, е че всички книги,независимо от кое издателство, бяха с най-малко 20% намаление от коричната цена,а също се срещаха много често и намалени книги на 50%,което си е истинска оферта. Почти във всяка шатра имаше по едно кашонче с книги намалени на 5 или 2 лева,книги които преди това са стрували 20.
Както обещах ето и списъка с шатрите:
Шатра 1 – Артлайн Студиос, Вакон, Сиби
Шатра 2 – ICU, АМГ, Книжарници „Приятели“
Шатра 3 – Фют
Шатра 4 – Книжен център „Гринуич“
Шатра 5 – Кибеа, Клевър Бук, Пан, Хелиопол
Шатра 6 – Асеневци, Еднорог, Хартиен свят
Шатра 7 – Бяло Братство, Захарий Стоянов, Списание 8, Тип-Топ Прес
Шатра 8 – Атеа, Ергон, Коала Прес, Труд
Шатра 9 – Бард, Хермес
Шатра 10 – Агата-А, Дамян Яков, Лексикон
Шатра 11 – Алтера, Букохолик, Парадокс
Шатра 12 – Колибри, Пергамент Прес, Фондация „Калпатару“
Шатра 13 – Емас, Фама
Шатра 14 – Прозорец, Просвета
Шатра 15 – Жанет 45, Милениум, Шамбала
Шатра 16 – Анубис, Булвест 2000, Клет България, Сиела
Шатра 17 – Лира Принт, Издателство на НБУ, Прес
Шатра 18 – Жар – Жанет Аргирова, Изида, Персей, Посоки
Шатра 19 – Ера, Рива
Шатра 20 – Вакон, Ина, Локус, Наука и изкуство
Шатра 21 – Жануа’98, Ибис, Инле, Плеяда
Шатра 22 – Рибка, Унискорп
Шатра 23 – Кръгозор, Лабиринт, Про Бук

Още в началото на булеварда има шатра. Не шатра на някое издателство,а (доколкото разбрах) там се събират български автори да обсъждат литературата. Ето и разписанието:
За жалост не успях да хвана началото на разговора,а и нямах време да остана да го дослушам,но предполагам,че ще е интересно. Все пак автори говорят за книги. Автори + книги,няма как да сбъркаш. Ако някой успее да отиде на някоя от програмите,моля пишете. Интересно ми е.
Купих си шест книги. Никоя от списъка,който си бях направила преди да тръгнем. Първата,която нямаше как да нямам е "Играч първи,приготви се" от Ърнест Клайн на издателство "Intense". Обожавам филма,а и е дистопия,а и е супер дебела. Когато я видях си помислих,че трябва да я имам. Втората е "Ейбрахам Линкълн:Ловецът на вампири" от Сет Греъм-Смит на издателство "Bakoh". Съдейки по филма се надявам да е интересно,но пък в единствените две шатри,в които я имаше беше намалена на два лева. Колко трябва да е добра книгата щом е намалена толкова много. Третата е "Подмененият" от Брена Йованоф на издателство "Кръгозор'. Бях и хвърлила око от няколко години и просто нямаше как да не си я взема. Демони,подземен свят,подменени деца,звучи като съкровище. Четвъртата е "Метод 15/33" от Шанън Кърк на издателство "Colibri". По резюмето изглеждаше интересна,но аз попринцип все още не съм много по трилърите. Заслугата за нея е на мама. Предпоследната е "Четвъртата маймуна" от Джонатан Баркър на издателство "Плеяда". За тази заслугата пак е на мама. Както казах все още не съм на тема трилъри и криминалета. А последната е "Бяс" от Емил Минчев на издателство "Изида". Описанието е горе!

За финал ето и една моя снимка. Изживяването беше страхотно и бих го направила отново,този път само че за по-дълго време. Нещо като парти с преспиване! *хили се психопатски* 
А на тези,които досега не са ходили: Живеем един път!
Благодаря ви за вниманието и приятен ден/нощ!

P.S. Тук долу - има снимка на книгите,които си купих....
                -
                -
                -
                -

Popular posts