"Малко" размисли над 8-ми сезон на "Игра на тронове"

Здравейте, TV дракони!
След кратко отсъствие, през което успях да изгледам последния сезон на световно известния сериал "Игра на тронове" и да го осмисля добре, най-накрая съм готова да споделя мнението си с вас. За тези, които очакват мислите ми за сериала като цяло или казано с други думи ревю, не се безпокойте ще направя и такъв пост, но това не е той. Друго нещо, за което исках да ви кажа е, че тук ще има спойлери, тъй като без тях няма да имам нещо, върху което да разсъждавам. А сега, нека започнем.

Четейки отрицателните коментари в социалните медии реших, че хич няма да харесам този сезон. Непрестаните публикации от сорта на "Става само за правене на мемета (вицове в картинки)" и "Д&Д (инициалите на създателите) се подиграват с нас" бяха причината за негативната ми нагласа. А когато пък разбрах, че дори има петиция за пренаписването му, вече бяха готова да се откажа да го гледам. Но от една страна от любопитство, от друга поради настояване на майка ми, която е влюбена в сериала, го гледах. Сега спокойно мога да кажа, че съм доволна, че го направих. Определено не мисля, че си загубих времето, дори останах приятно очарована.


Денерис Таргериан
Разбрах, че тя ще бъде любимия ми персонаж в историята, още в началото.
Хареса ми куражът й да покаже характер пред хал Дрого. Хареса ми това, че разбра, че брат й й вреди. Обожавам начина, по който излезе, не само невредима, но и с три дракончета, от огъня и поведе дотраките. Възхищавам на това, че имаше нужната сила, за да се опълчи срещу управителите на три робски града и да нанесе справедливост, там където бе нужна.
С първото си появяване обаче, стана ясно с каква идея е израснала. Идеята на брат й, че трона им принадлежи по право, че те са законните наследници и че Ланистарови са узупатори. Това бе и продължи да бъде нейна фикция. А когато пък в последствие се сдоби с дракони, дотраки, неопетнени и пълчища хора, боготворящи я затова, че е убила благородниците, които ги държаха оковани, не мога да я виня, че реши, че нищо не може да я спре. Железният трон наистина трябваше да е нейн.  И все пак създателите ни показаха каква ще стане, докато изгаряше/убиваше хора наляво и надясно.
А и както знаем, лудостта се предава по наследство при Таргериан.


Дрогон
Прочетох, че много смятат образа на последния оцелял дракон на Денерис, за недобре съставен. Това мнение се основава на факта, че избива цялото население на Кралски чертог, като безмозъчна машина, но после е достатъчно умен, за да разбере коя всъщност е истинската причина за смъртта на горе-споменатата героиня.
Според мен обаче и тази част бе представена добре. Дрогон разбира, че  част  от хората, живущи в града са причината за смъртта на един от братята му и за страданията и гнева на майка му. А и защо му е на един дракон, да се интересува от живота на обикновения народ, след като някои от тях са му причинили неприятности?
Сцената, в която изгаря Железния трон и взима тялото на убитата Денерис, доказва колко е умен. Той разбира, че причината за гибелта й не е Джон Сняг, а трона. Джон е само този, който извършва действието, докато жаждата за власт е тази, която я е накарала да стигне до тук.



Джон Сняг/Егон Таргериан
Смятам начина, по който се разделихме, с тъй обичния ни герой, за правилен.
Неговото място никога не е било на трона, независимо дали кръвта му го поставя там. Джон винаги е мислил само за доброто на народа и семейството си, за тяхната безопастност. Той не е роден за управител, понеже никога не се е интересувал от това. Единственото, което има значение за него е всички да са добре.
Затова и наказанието, наложено му от новият крал, е дори милосърдно, защото иначе биха поискали от него да стане крал. Все пак той уби кралицата, а се размина с живот на север и дори успя да се събере отново с Дух и диваците.


Аря Старк
Определено харесвам двойката, която образуват Джендри и Аря, но никога не съм си я представяла омъжена, камо ли майка. Тя е разбойничка, обучавана още от дете за асасин с безброй лица. Тя не е дама, както сама се изрази. Затова и начина, по който се разделихме с нея, с компас, далекоглед и карта, на носа на свой собствен кораб, отправена към непознатите земи на запад, е нейният начин.


Санса Старк
Бих казала, че доста от хората от Седемте кралства, ще се разбунтуват срещу одобряването на молбата на Санса, Севера да стане самостоятелно кралство, но все пак мисля, че това е добро решение. Севера винаги се е бил сам за себе си и никога не е участвал в интригите на южните страни, затова и трябва да е отделен, този път формално.
Санса, като негова кралица, е точно начина, по който си я представях. Тя е създадена за живота на благородничка. Умее да води, разбира и изслушва хората си и най-важното, не се пречупи пред нито едно от поставените й изпитания, което я показва като много по-силна, отколкото я смятахме.


Бран Старк
Кой би могъл да е по-добър от Триоката врана за крал? От този, който познава всичките причини за паденията, възходите, загубите и печалбите на Кралствата? От този, който познава историята от началото й и би могъл да се учи от нея най-добре?


Нощният крал
Тук може би ще срещнете единственото нещо, което не ми допадна в този сезон. Исках да науча повече за Краля на зимата. Да разбера още нещичко за неговите мотиви, за историята му, за начина, по който се съживяват мъртвите...
И все пак одобрявам това, че Аря бе тази, която го уби. Защото, независимо от това, че Джон бе имал "спречквания" с него, както споменах по-горе Аря е асасина в семейството, тя е безликата. Тя е тази, на която убиването се отдава най-добре, а това можахме да го видим за пореден път в хватката, която използва, за да убие Ледения крал.


Церсей и Джайми
Не мисля да пиша две отделни точки за двамата, защото всеки път, когато се сещам за тях, са двойка.
Уважавам това, че Джайми напусна Церсей в края на 7-ми сезон, защото така ни показаха, че той е човек на думата. Бяха обещали на Севера да се бият редом до тях и независимо, че кралицата се отметна, той не го направи. Отиде, би се срещу мъртвите, победи заедно със Старките и Таргариен, но веднага, когато разбра, че любимата му е в беда, тръгна, за да я спаси.
А сцената, в която Тирион отмества убилите ги камъните, и вижда как Джайми я е прегърнал през корема, в жест, показващ, че до последно ще защитава Церсей и детето им, е трогваща.


Старките
Дълбоко се съмнявам, че всички, обитаващи Вестерос, ще са доволни от факта, че представител на дома Старк е управител, че Севера (където са Старките) е отделен и че човекът, който поначало се смята за част от Старковата фамилия, уби кралица Денерис и мина почти безнаказано. Много сила проимаха децата на Нед през последният сезон...

Моя теория, за която най-вероятно са си помислили всички
Като за накрая реших да ви кажа за нещо, което прелетя през ума ми, докато гледах края на сериала.
Накрая на последната серия, тогава когато дават как диваците и Джон преминават отвъд Вала, камерата се фокусира върху малко стръкче тревичка, показало се над снега. Та, моята теория е, че сега откакто мъртъвците ги няма, дори и там където доскоро бе вечна зима, няма да е толкова студено. Защото те бяха смъртта, студа и това, което иска да убие всичко живо.

Е, нека тук да дойде краят на моите дълги разсъждения. Приятен ден и Валар Моргулис!

Коментари

Popular posts