Летният ми романс с "Всичко неочаквано" от Морган Матсън

 Здравейте, книжни дракони! Наскоро се сдобих с двете преведени на български книги от Морган Матсън - "Всичко неочаквано" и "Откакто те няма". И тъй като е лято (чудо!), и съм на доста кучешка тема, реших да започна първо "Всичко неочаквано", а в последствие да продължа с "Откакто те няма". 

Оригинално заглавие - "The unexpected everything"

Автор - Морган Матсън

Издателство - Orange books

Преводач - Гергана Минкова

Оформление на корицата - Силвия Иванова

Брой страници - 530

Година на издаване в България/в чужбина - 2018г./2016г.

Вид корица - мека

Цена - 15.90лв.

За автора:

Морган Катрин Матсън, известна и под псевдонима си Кейти Фин, е американски романист на New York Times. Родена е през 1981г. в Ню Йорк. Има брат на имен Джейсън Матсън. Също така има и куче кръстено Кенет. Има три дипломи - сценично изкуство, творческо писане за деца и като сценарист.

Анотация:

Ако всичко в живота ти е планирано може да изглежда като малък ад, ако ти се наложи да пуснеш контрол. А може и да е точно обратното?

Анди е убедена, че е помислила за всичко. Като дъщеря на политик тя е свикнала да се грижи сама за себе си и контролът върху всяко решение  и събитие да е единствено в нейните ръце. Особено когато става дума за бъдещето. Летен стаж? Уредено. Страхотни приятели? Уредено. Момчета? Уредено. (Стига да не става дума за нещо по-дълго от три седмици.)

Само че тогава избухва скандалът. Анди никога не си е представяла, че основната част от лятото й ще премине в разходки на няколко кучета едновременно. Не си е представяла и че ще се наложи да се съобразява с присъствието на баща си по време цялата ваканция. Не си е представяла, че ще поиска да прекара повече от 3 седмици с едно и също момче. Но ето как стоят нещата - ако си планирал всяка стъпка, никога няма да разбереш колко щастие се крие във всичко неочаквано. 

А какво му е хубавото на това?

Моето ревю:

Книгата се оказа точно толкова лятна, колкото очаквах, но не достатъчно кучешка за желанието ми. И все пак това не е чак толкова важно... Май? Нищо, да речем, че не е важно! Беше лятна, разтоварваща, а също така и ме накара да помисля за някои неща. Неща като родители, приятели, гаджета и живота. Наистина важни неща. 

Персонажите на Матсън са най-добрите персонажи, за които съм чела, от ужасно дълго време. Личи си че изграждането на характери е силната точка на авторката. Всичко - външния вид, действията им и гласът, който имат в историята, е разработен до съвършенство. Личи си, че разбира от хора (колкото и странно да звучи това). Диалозите помежду им са реалистични, както и решенията, които взимат. Няма нито един образ основан на стереотипи. 

Историите, които пише са character driven или в (нещо подобно на) превод "по-важни са промените върху героите от случките и местата". Досега дори не осъзнавах, че харесвам такива книги. Много е интересно да видиш как персонажите се променят в следствие на една най-обикновена дума. Не като онези творби, където се случват хиляда неща, и все пак до края героя си остава все същия. 

На пръв поглед сюжета не е нищо новаторско, докато четях обаче се оказа много по-оригинален. Не е типичната любовно/трагична история, завършваща с хубав край. Кара те да обмислиш някои неща, които приемаш за даденост и други, за които никога не си мислил. Точно онези важни неща, за които говорихме горе. Главната поука, която извадих от книгата е "Не можеш да планираш всичко. А ако все пак успееш, няма да е хич забавно."

Радвам се, че си купих "Всичко неочаквано" и се радвам, че я прочетох! Давам й 5/5 звезди!

Благодаря, че останахте с мен до края на ревюто!

Приятен ден и останете здрави!

Коментари

Popular posts