"Откакто те няма" от Морган Матсън


 Здравейте, книжни дракони! След като прочетох 5-звездната "Всичко неочаквано" от Морган Матсън (ревюто ми тук) , се прехвърлих на следващата издадена в България нейна книга - "Откакто те няма". Останах също толкова очарована от нея, колкото бях и от първата!

Оригинално заглавие - Since you've been gone "

Автор - Морган Матсън 

Издателство - Orange Books

Преводач - Илияна Бенова

Оформление на корицата - Силвия Иванова

Брой страници - 361

Година на издаване в България/чужбина - 2019/2014

Вид корица - мека 

Цена - 15.90лв


За автора:

Морган Катрин Матсън, известна и под псевдонима си Кейти Фин, е американски романист на New York Times. Родена е през 1981г. в Ню Йорк. Има брат на имен Джейсън Матсън. Също така има и куче кръстено Кенет. Има три дипломи - сценично изкуство, творческо писане за деца и като сценарист.

Анотация:

Слоун винаги е била онази, която с лекота измъква Емили от черупката ѝ и изпълва ежедневието ѝ с приключения. Двете са абсолютните противоположности и именно това прави приятелството им вълнуващо. Но точно преди да изживеят най-епично то лято, нещата рухват, защото Слоун просто изчезва. А единственото, което оставя след себе си, е един списък. Този списък съдържа тринайсет задачи, които Емили трябва да изпълни. Те обаче не са обикновени и определено не включват неща, които тя би направила по принцип. Но пък ако именно те са ключът към това Слоун да се върне? 

Набери ябълки през нощта. - Добре, това не е толкова трудно. 

Танцувай до зори. - Защо не? 

Целуни непознат. - Хм... 

Емили ще изкара едно наистина непредвидимо лято, и то в компанията на Франк Портър (още по-непредвидимо), с чиято помощ ще опита да изпълни задачите от списъка на Слоун. А след това - кой знае какво я очаква в края на списъка. 

Плувай гола. - Моля?! 


Моето ревю:

"Откакто те няма" като че ми хареса по-малко от "Всичко неочаквано", но пък и тя си имаше своите плюсове. Непредвидимостта и шока от някои части на сюжета, наистина прибавят доста чар. Книгата изглежда предвидима, но всъщност е точно обратното. Авторката просто привидно й е придала баналността на тийнейджърска боза, а после я е направила нещо повече от това. Имаме любов, която не се развива по план, и имаме приятелства, които не се развиват ама изобщо по план. Всичко това, добавено към срамежливата несигурност на главната ни героиня, кара читателя да иска да продължава да чете страница след страница. 

Морган Матсън за пореден път успява да улови истинския живот и мисли на един тийнейджър. Странните задачи в списъка на Слоун са много стил "лудостта на един младеж", а проследяването на изпълнението им от Емили е същината на романа. Писателката е вградила в творбата си точно онази мисъл, която често сме чували - "Излез от зоната си на комфорт". Е, Емили със сигурност излезе от зоната си на комфорт, давайки на читателите едно супер интересно приключение. 

Харесва ми, че Матсън се е потрудила допълнително, за да измисли неразгадаемия обрат в сюжета, който направи края така вълнуващ. Личи си също, че се е потрудила и в прикриването на стъпките си. Но както във всеки добър криминален роман, и тук веднъж разберем ли истината, бързо навързваме всички следи, водещи към нея, които се оказва, че са били там през цялото време. 

Стилът на писане на авторката е лековат и увлекателен, точно какъвто се очаква да е едно произведение от този жанр. Веднъж започнали "Откакто те няма", не бихте поискали и за миг да я оставите, докато не прехвърлите и последната страница, а след това съм сигурна, че отново ще прочетете анотацията (точно както направих аз *хаха*). 

На книгата давам 5/5 звезди и ви я препоръчвам! 

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто! 

Приятен ден и останете здрави!  

Коментари

Popular posts