"Да се отървеш от Матю" от Джейн Фалън

 

Здравейте, книжни дракони! Това лято реших, че ми се четат любовни романи. Засега съм прочела четири такива и всички до една са ми харесали! А сега е време да се впуснем в ревюто на "Да се отървеш от Матю" от Джейн Фалън

Оригинално заглавие - "Getting rid of Matthew" 

Автор - Джейн Фалън 

Издателство - Самона Блясък 

Преводач - Таня Виронова 

Оформление на корицата - Иван Доганов 

Брой страници - 263

Година на издаване в България/чужбина - 2012/2007г.

Вид корица - мека

Цена - продава се със списание Cosmopolitan


За автора:

Джейн Фалън е роден на 9 декември 1960 г. в Хароу, Лондон, Мидълсекс, Англия. Отраства в Бъкингамшър, където родителите ѝ имат магазин. Учи в Католическата езикова гимназия „Сейнт Бернар“ в Слау. Завършва история в Лондонския университетски колеж.
След дипломирането си работи в продължение на 3 години в малка театрална и литературна агенция и се запалва по драматургията. След това работи на свободна практика като редактор на сценарии, докато става продуцент на сериала „EastEnders“ през 1994 г. Работи успешно па създаването на различни сериали, включително „Този живот“ и „20 неща, които трябва да направите преди да навършите 30 години“. През 2006 г. решава да изпълни амбицията си да напише роман.
Първият ѝ роман „Добре дресиран и ненужен / Да се отървеш от Матю“ е издаден през 2007 г. Дългогодишният любовник на Хелън, Матю, напуска жена си и се премества при нея. Но Хелън вече не го желае и иска да намери своята истинска любов. Романът става бестселър в списъка на „Сънди Таймс“.
Следващите ѝ романи, като „Да си остане между нас“ и „Моето сладко отмъщение“, също са бестселъри.
Джейн Фалън живее със семейството си в Северен Лондон.

Анотация:

Когато Матю любовникът на Хелън през последните четири години, най-накрая решава да напусне жена си Софи (и техните две дъщери) и да се пренесе в апартамента на Хелън, тя би трябвало да е на седмото небе от щастие. Обаче проблемът е, че тя вече не го желае. Сега трябва да намери начин да се отърве от него... Да се отървеш от Матю се оказва не толкова лесно, колкото изглежда, но докато се опитва, Хелън ще изкове необикновено приятелство, ще намери истинската любов и ще осъзнае, че никога нищо не става по план... 


Моето ревю:

Хареса ми новият поглед, който тази книга хвърля върху темата за изневерите, разбитите семейства и любовниците. В "Да се отървеш от Матю" тя е предадена от гледаната точка не на който-и-да-е, а на любовницата. Може би най-мразения човек, в цялата ситуация. Но тук не виждаме обичайната, стереотипна героиня. 

Хелън винаги е мислела, че това ще веднъж Матю остави ли семейството си и дойде ли да живее с нея, това ще донесе така очакваното щастие в живота й. Но независимо, че след четири години, той най-сетне го прави, тя не намира щастието с него. Точно обратното, осъзнава колко всъщност не го харесва вече и че той е може би най-досадния човек на Земята. Все пак когато започнеш да живееш с някого и да го виждаш от събуждането до заспиването, много от розовите балони на любовта се пукат. Оказва се обаче, че тези няколко, вече спукани, розови балони са били единственото нещо, крепящо връзката им. Само че как казваш на мъж, който е изоставил всичко, заради теб, че вече не го искаш? 

Според мен Джейн Фалън се е справила фантастично, както с описанията на препятствията, пред които се изправя Хелън, опитвайки се да разлюби Матю, така и с мислите на съпругата, която е била изоставена, и мъката й да се справи сама с децата си. Имайки в близост до себе си човек, преживял това нещо, бих могла с ръка на сърцето да кажа, че авторката е знаела за какво пише. 

Стилът на писане е интересен и заинтригуващ, увлича те в историята още с първите страници. Ситуацията е описана с леко хумористичен намек, което е точно това, от което се нуждае романът, за да държи читателите до последната страница. 

Героите са развити по най-талантливия възможен начин. Всичките им чувства, действия, терзания и радости са представени ненатрапчиво през хода на сюжета, така че четящия влиза под кожата на персонажите и върви стъпил в техните обувки, изживявайки всичко от първо лице. 

На книгата давам 5/5 звезди (върви ми в последно време на добри книги)! 

Благодаря ви, че останахте с мен до края на това ревю! 

Приятен ден и бъдете здрави!

Коментари

Popular posts