"12 фантастични разказа с неочакван край" от Делян Недев и Стоян Новаков

 Здравейте, книжни дракони! Днес ще си поговорим за дебютния сборник на двама млади, български писатели. А по-точно - "12 Фантастични Разказа С Неочакван Край" от Стоян Новаков и Делян Недев. Първо искам да благодаря на Стоян Новаков за предоставеното копие! Също така да ви уверя, че това обаче по никакъв начин не би повлияло на ревюто ми. Обичам да съм искрена за книгите, които съм прочела, защото очаквам да получа същото от другата страна, когато става на въпрос за моето творчество, така че това ще намерите и в този пост - честното ми мнение.

Оригинално заглавие - "12 фантастични разказа с неочакван край"
Автори - Делян Недев и Стоян Новаков
Издателство - Фабрика за книги
Оформление на корицата - Георги Вълков
Брой страници - 137
Година на издаване - 2020г.
Вид корица - мека
Цена - 14.00лв

Анотация:

Какво се случва, когато:

  • активисти от бъдещето поискат от Марк Твен услуга;
  • една от паралелните вселени реши да подчини всички останали;
  • комендантът на Аушвиц облече костюма на Дядо Коледа;
  • двама млади програмират изпитание за любовта си;
  • баща и дъщеря преследват паразити, живеещи в сънищата;
  • младо семейство най-после е получило Направление за Ваканция?
Делян Недев и Стоян Новаков разказват истории от бъдещето, което вече се е случило... и когато приключите с книгата, уверете се, че и тя е приключила с вас. После загасете осветлението.

Моето ревю:

Фактът, че този сборник, заслужаващ напълно определението "научно-фантастичен", излезе през пагубната 2020-та година, направо не е за вярване. Измежду неговите 137 страници ще открие истории за бъдещето, независимо дали те ще са свързани с напредващите технологии или достигналия ни апокалипсис, които след преживяната година може и да не ви се сторят толкова небивали. 

Нека като за начало разгледаме описателното заглавие. Сборникът съдържа дванадесет истории, чиито брой обаче би се сторил много по-голям на читателя, заради късия им формат. Този фактор също така позволява книгата да бъде започната и завършена в разстояние от един ден. Произведенията навлизат напълно в жанра фантастика. Една част от тях не бих казала, че е правилно да бъдат описани като разкази. Те са повече като случки. В тези "откъси" за мен се губеше чувството за завършеност. Усещането, докато ги четях, беше все едно не успявам да навляза изцяло в главата на автора. А когато ги напуснех, се чувствах объркана и изпълнена с въпроси. При тях, писателят като че прекалено много се бе вглъбил в създадения от него свят и не бе осъзнал факта, че читателят не би могъл да разбере всички особености на героите и света, за толкова кратко време, освен ако не му бъдат добре обяснени. А другата част от тези кратки разкази бяха претоварени с прекалено много информация, за обема си от две-три страници, което също водеше до силно объркване. Но независимо от това, краят на всички тях, както е споменато, е винаги неочакван. 

Всеки, който е прочел повечко антологии/сборници с кратки произведения, е наясно, че винаги ще се намерят някои творби, в които да се влюбиш и други, които дори няма да запомниш. Такъв е и случая с "12 фантастични разказа с неочакван край". Има разкази, отпечатали се в читателската ми душа, но има и такива, които ми се ще изобщо да не бях чела. Сред всичките дванайсет разказа с лекота мога да посоча четирите (никаква на идея защо се спрях точно на тази скромна цифра), които се превърнаха в мои лични фаворита и които със сигурност бих се върнала да препрочета отново. "Спасение" от Стоян Новаков със своето силно футуристично усещане, "Тестът" от Делян Недев, показващ ни един различен поглед над теорията за произхода на човека, "Дългият път" от Стоян Новаков, чиято реалистичност те кара да се замислиш над типичното човешко недоволство от всичко, и "Ева" от Делян Недев - разказът с най-неочакван и шокиращ за мен край. 

Когато стане на въпрос за стил на писане, бих казала, че мога да отделя ясно стилът на единия автор, от този на другия. И двамата имат "свои" думи, както и начин на структуриране на текста, които са си изцяло техни. Тази сигурност в писането, лъхаща от страниците на книгата, определено спомага за прекрасно преживяване при четене. 

Като за финал бих искала да отбележа, че съм впечатлена от грабващото окото оформление на сборника. Предната корица е семпла и големия шрифт на заглавието й, успява да се запечати в съзнанието на купувача още с първия поглед. Изрисуваната малка табелка на гръбчето, в която се помества анотацията, пък изкарва усмивка на лицето на този същия купувач със своето закачливо килване на една страна. 

Оценката ми е 4,5/5 звезди. А за в бъдеще бих искала да прочета и други творби от Стоян Новаков и Делян Недев!

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто!
Приятен ден и бъдете здрави! ❤ 

Коментари

Popular posts