"Последната тайна на Земята" от Джеймс Ролинс


Аудио версията 🎤 на този пост може да чуете в едноименния ми подкаст 🎧 или на линка ето тук 

Здравейте, книжни дракони! Наскоро прочетох първия си роман от автора, станал нарицателно за приключенския жанр, Джеймс Ролинс. "Последната тайна на Земята" е също така и дебютната му книга. Но това според мен не би станало ясно на читателя, освен ако не го е знаел предварително. Продължете да четете поста, за да разберете защо :)

Оригинално заглавие - "Subterranean"
Автор - Джеймс Ролинс
Издателство - Бард
Преводач - Веселин Мечков
Оформление на корицата - Петър Христов
Брой страници - 414
Година на издаване в България/чужбина - 2002/1999
Вид корица - мека
Цена - 14лв

За автора:

Джим Чайковски (на английскиJames Paul Czajkowski) е американски писател на трилъри и приключенски бестселъри, който е известен под псевдонимите Джеймс Ролинс (на английскиJames Rollins) и Джеймс Клемънс (на английскиJames Clemens). Роден е в Чикаго на 20 август 1961. Дипломира се в Университета на Мисури през 1985 като ветеринар. След това се мести в СакраментоКалифорния, където открива собствена ветеринарна клиника, която ръководи в продължение на десет години.

Първата си книга „Wit'ch Fire“ написва още докато работи във ветеринарната клиника през 1996, но успява да я публикува едва през 1999 под псевдонима Джеймс Клемънс. Не успявайки да съчетава писането с работата във ветеринарната клиника той я продава и се посвещава изцяло на писането на книги.

Джеймс Ролинс е професионален леководолаз и любител спелеолог, което често се споменава в творчеството му.

През 2007 г. е нает да напише роман по сценария към четвъртия филм за Индиана Джоунс „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“.

Анотация:

Пътувай до дъното на Земята... в един свят, за чието съществуване не си подозирал. Под леда... малка група военни специалисти си пробиват път към центъра на света. Те не са първите, одързостили се да проникнат в този подземен лабиринт. Онези преди тях, не са се върнали. На скалите... През зиналите пещери... Отвъд черната река... ти не си сам. В мрака... където те очакват удивителни неща. и невъобразим ужас. Където се откриват неща, способни да преобразят света. Неща, чийто покой никога не би трябвало да се смущава. Началото е на дъното на Земята. Продължи по-нататък... Към чудо, в което не може да повярваш... Към тайна, по-древна от времето. Последната тайна на Земята! Невероятното чудо скоро ще започне!

Моето ревю:

Романът е написан толкова увлекателно, имайки в предвид динамичния си сюжета, че се чете на един дъх. Изреченията се редят едно след друго, а ти прелистваш страниците с нетърпение да разбереш какво ще се случи по-нататък. Всичко излязло изпод "перото" на Джеймс Ролинс, дори дългите описания и диалози, е интригуващо. Най-важното за мен е, че няма излишна информация. Авторът е знаел какво иска да каже и как да го предостави на читателя си. Битките, които са в изобилие, и нетипичните описания на вътрешността на пещерите са майсторски написани, така че читателя изобщо не се обърква. Накрая малките подхвърлени факти се стича и сливат, довеждайки до една шокираща развръзка, която ще ви накара да треперите от притеснение, докато четете. Ролинс определено знае къде е слабото място на читателя си и обича да се занимава точно с него!

През хода на историята ясно си проличава какво качествено проучване е направил авторът по засегнатите теми. Измежду страниците може да намерите не един интересен факт за Антарктика, пещерите, учените-изследователи или пък племенния начин на живот. Това е книга, която до последната си дума, все ще намери нещо, на което да ви научи. Аз лично завърших приключението с доста нови, придобити по интересен начин, знания. 

Самата идея на "Последната тайна на Земята" е изключително оригинална. Не е като никога преди да не съм чувала за останал в пещерите праисторически живот, за древни животни оцелели само там, за възможността да бъде поддържана напълно правилно една цяла околна среда. Просто начинът, по който всичко това е поднесено, го прави оригинално.

Главните герои включват "специалисти в своите области". Ашли Картър - специалист по палеоантропология и археология, Линда Фюрстенбург - професор по биология, Халид Наджмон - геолог и картограф, Бенджамин Бръст - изследовател на пещери, майор Майкълсън - военен. Тази цветна група се отправя на приключение изпълнено със смъртоносни препятствия и невероятни открития. Няма да ви издавам кой какво ще направи. Но ви предупреждавам, че до последната страница някои от тях ще загинат, а други ще се окажат не това, за което се представят! Пожелавам ви приятно пътуване към дъното на Земята!

Оценката ми за романа е 5/5 звезди! Препоръчвам го на всеки любител на приключенския и екшън жанра!

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто!
Приятен ден и бъдете здрави! 🎔

Коментари

Popular posts