Как да изработим страхотни и реалистични персонажи за историята си? ♡


 Здравейте и добре дошли в блога ми! 
Аз съм Мелани Ш., шестнайсетгодишна създателка на творческо съдържание 

Разглеждайки огромния брой клипове/постове, споделени свободно с обществото, на популярни платформи като Instagram, YouTube и Facebook, осъзнах колко много хора се интересуват от темата за изграждането на добър персонаж в едно художествено произведение. Изглежда не само автори и читатели, търсят отговорите. 

Само да уточня, че няма да говорим изобщо за избирането на имена - една също така обширна идея, тъй като те заслужават отделна публикация. Днес ще обсъдим шест стъпки, помагащи ни да достигнем мечтания краен резултат. Нека започваме >>>

1. Стимулирайте ума си:

Най-важната част е началото. То обаче може да внесе доста тревога и съмнение в нас самите, отнемайки, в най-добрия случай, дни. За един нетрениран ум, изграждането на правдоподобен персонаж, е изключително трудоемко. Затова, в следващите редове, ще ви предложа интересна техника, чрез чието изпълнение, ще тренирате мозъка си и ще му помогнете да бъде по-креативен.

⊸ Когато сте навън, огледайте се. Разгледайте хората около себе си и се позабавлявайте като ги поставите в странни ситуации. Вижте добре детайлите около външния им вид, държанието им с другите и израженията, които приема лицето им. (Препоръчително е този експеримент да се извършва единствено върху непознати.) Опитайте се да решите как биха реагирали те в създадената от вас ситуация. Дали момичето със слушалките и готическото облекло би се опитало да победи злото създание или би побягнло панически? Май че, зад избягващия очен контакт, поглед на онова момче, което гушка котката си пред ветеринарния кабинет, ще откриете способен да доведе до глобална разруха зъл интелект! Но не забравяйте най-важното - не всичко е такова, каквото изглежда.

2. Изберете една основна черта на характера:

За мен най-лесно е, при началните стадии на изграждането на измисления човек или говорещото борче, да реша каква ще е основната му характеристика. Казвам си "Той/тя/то ще е забавен." или пък мислейки, сред бялото поле на структурата му, изниква единствено думата опасен. По този начин, след като веднъж сте положили основата под краката си, вече ще ви бъде много по-лесно да стъпвате. 

3. Продължете нататък:

Май чувам някой да се провиква "Ама не може така, хората сме комплексни създания! Една дума не е читаво описание на характер!". Хей, хей, изчакай малко, още не съм дописала всичко, което искам. 
Та, да продължа нататък, точно това щях да кажа. Разбираемо е, че ако в хода на историята си, представите, било то и някой от третостепенните-декориращи персонажи, единствено като "забавен", то вие ще прецакате нещата. Чисто и просто. 
Първо - второстепенните герои не знаят, че са такива. Така че, второстепенността, не би трябвало да е определение на същността им. Както казва онзи тренд в социалните медии - "Бъди главния герой". Всеки е главния в собствения си живот и, ако в сюжета ви няма място за личностната им история - няма проблем. Но, тази ненужност, не трябва да бъде основна. 
Второ - тази една дума служи, за да ви помогне с останалите. Както спомена този някой по-горе, ние сме сложни. Живите същества сме изградени от емоции, противоречия, минало, надежди и всичко по-нататък. Те влияят върху характера ни. И все пак, ето пример как "забавен" ще изгради останалата част: забавен - шегува се често - душата на компанията - начин за справяне с трагедия от миналото - затворен - фалшив - притеснителен - тъжен. Иии стоп! Имайте в предвид, че това бе просто едно-минутно упражнение, но горе-долу така се случват нещата. Което ме довежда до следващата ми точка.

4. Оставете празни места: 

Недейте да се опитвате да измисляте всичко още от първия миг. Оставете сюжета да ви повлече след себе си и да ви покаже правилния път. Много често, ако в началото не сте знаели нещо за характера или външния вид на героя си, то изниква просто ей така изпод пръстите ви в момента на писане. 

5. Външния вид:

Той е повече резултат, отколкото характеристика. Когато става на въпрос за коса, очи, стил на обличане, дори костна структура - те могат да бъдат променени. Начинът, по който героят ви избере да изглежда, трябва да е сбор от множество фактори. Върху него упражняват влияние мястото на живеене, доходите, работата, миналото, компанията, хобитата, мъките... 

6. Добре, всичко е готово! А сега, променете го:

Да, знам, че това може да ви прозвучи леко досадно. Защо се занимавахте досега с цялата тази работа, за да изградите един човекоподобен герой, само, за да го променяте накрая? Защото това е истинския живот. Защото хората са резултат от случващото им се. Защото, независимо в какъв жанр е творбата ви, тя ще прекара персонажа през трудности. Защото тези трудности ще му повлияят и той просто няма как да не се промени. 

〰️〰️〰️

*въздиша* Това беше всичко. Това бяха шестте стъпки, през които трябва да преминете вие като писател, за да измайсторите най-страхотния и реалистичен персонаж. Но, помнете, тези стъпки трябва да бъдат прилагани при всеки един от героите ви, защото те са важни, до един. 
Вече стигнахме края, но не на всичко... Отивайте да творите! ♡

Благодаря ви, че останахте с мен до края на поста! 
Приятен ден и останете здрави! 

Коментари

Popular posts