"Мистериозно завръщане" от Робърт Маккамън 👀

 

Здравейте, книжни дракони! 👀 Че наистина си беше мистериозно... О! Беше! Интригуващо и мистериозно. Перфектната комбинация. А пък прибавим ли и факта, че всичко това е забъркано от великия Робърт Маккамън, то несъмнено получаваме книга, която задължително трябва да се прочете. 

Оригинално заглавие - "Mystery walk"
Автор - Робърт Маккамън
Издателство - Силви-Арт
Преводач - Галин Йорданов
Оформление на корицата - Филип Филипов
Брой страници - 415
Година на издаване в България/чужбина - 1983г./1999г.
Вид корица - меки
Цена - 6.00лв
Може да закупите от - 

За автора:

Робърт Рик Маккамън (Robert R. MacCammon) е американски писател на бестселъри в жанровете фентъзи, трилъри и хорър. Един от най-влиятелните писатели в областта на фантастиката от края на 70-те до началото на 90-те. 
Той е роден на 17.07.1952г. в Бирмингам, Алабама, Сащ. След развода на родители си заживява с баба си и дядо си. Получава бакалавърска степен по журналистика от Университета на Алабама през 1974г. 
След дипломирането си пише реклами за вестници и списания. Заедно с работата си започва да пише романи. Първия му роман "Baal" е публикуван през 1978г. и е приет добре от читателите и критиката. След издаването на третия му роман "The Night Boat" той напуска работата си и се посвещава на писателската си кариера. 
Бързо става известен с романите си "Мистериозно завръщане""Лебедова песен", "Мое" и "Момчешки живот". Основната част от сюжетите на произведенията му се развиват в дълбокия юг на САЩ.
През 1995г. един от разказите му, "Nightcrawlers", е екранизиран в епизод от сериала "Зоната на здрача".
През 1992г. решава да промени стила си на писане, за да е различен от мейнстрийм литературата, но среща неразбиране от страна на издателите. Изпадайки в депресия и творчески търсения, през 1999г. той решава да спре с писането и публикуването на книгите си.
През 2002г. след като литературния пазар и издателската индустрия са вече различни, той започва да пише отново. През 2003г. издава кратката си поредица "Гласовете на нощната птица".
Произведенията на писателя са преведени на много езици и са издадени в над 5 милиона екземпляра по света. 

Анотация:

Свещеният и Сатанинският.

Единия лекува живите, но е марионетка на Злото. Другия разговаря с мъртвите, а върши добро. Те ще бъдат спохождани от едни и същи сънища и кошмари, ще ги стряскат черната аура и преживяванията след смъртта, ще се счепкват с неспокойни духове, обитаващи тъмните гори на Алабама и гъмжащи из един изгорял хотел в Чикаго. Ще се срещат с любовта и изкушенията, ще бъдат смъртни съперници в "Челинджъра" над американската пустиня. 

Тяхното бойно поле е този свят... и отвъдния.

Моето ревю:

Наскоро бях казала в ревюто си за най-новата от книгите на Маккамън - "Момчето, което чуваше всичко" (ревю тук), че определено съм фен повече на книгите му от преди 2000та, отколкото на тези след. И "Мистериозно завръщане" си е чистото доказателство. Много от желанието и чувството, които са скрити зад написването й, не могат да се открият в по-новите от романите му. Доволна съм обаче, че успях да се добера до запазени копия на по-старите му романи, тъй като както не са преиздавани повече, са доста трудно откриваеми. Но ето че най-сетне са при мен и мога да им се наслаждавам напълно. 

"Мистериозно завръщане" е необикновен роман, съдържащ в себе си религия и научна-фантастика. Между страниците му се сблъскват различни теми, които на пръв поглед не биха имали нищо общо помежду си. Герои като че събрани от кол и въже, стават приятели или врагове. Небивали случки стават причина за цяло-животни кавги и раздори. И всичките тези премеждия изпълнили години наред, от детство до старини, от живота на главния ни герой, на фона на обикновените му и първични терзания. 

Обожавам стила на писане на Маккамън и никога няма да ми омръзне да го казвам. В момента се замислих, че даже отчасти ми прилича на Кинговия стил. Имат горе-долу същото усещане, което предават на героите си. Ужаси, трилъри и задълбочени книги, центрирани около един обикновен човек, подложен на необикновени случки. Описателен и все пак не прекалено. Така завладяващ, че да не можеш да спреш да четеш. Истински и човечен. С интересен и новаторски сюжет, който обаче винаги се преплита с още няколко сюжетни линии, и по този начин не позволява на читателя да му стане скучно никога.

"Мистериозно завръщане" е една от малкото книги, които всъщност бих препрочела, и то скоро. Заплетената история и емоциите, които предизвиква, подтикват читателя в мен да се гмурне в редовете й отново. 

Оценка 5/5 звезди

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто!
Приятен ден и бъдете здрави! 

Коментари

Popular posts