"Здрач" от Стефани Майър 🧛


Оригинално заглавие - "Twillight"
Автор - Стефани Майър
Издателство - Егмонт
Преводач - Елка Виденова
Брой страници - 512 + 576 + 640 + 768
Година на издаване в България/чужбина - 2013г./2005г.
Вид корица - твърда
Цена - 86,60лв
Може да закупите от - 

За автора:

Стефани Майър е родена на Бъдни вечер 1973 г. в ХартфордКънектикът, в семейството на Стивън и Синди Морган. Има две сестри – Емили и Хейди – и трима братя – Сет, Пол и Джейкъб, като Стефани е второто от момичетата, а момчетата са по-малки от тях. Принадлежи към Църквата на Иисус Христос на светиите от последните дни (мормоните).

Семейството ѝ се установява във Финикс когато е на 4 години. Учи в гимназията в Скотсдейл, а след това в университета „Бригам“ в ПровоЮта.

Запознава се със съпруга си, Крисчън „Панчо“ Майър, през 1977 г., когато е на 4, но дълги години общуването им се свежда до приятелски поздрави, когато се засекат в църквата. Шестнадесет години след първата им среща, през 1993 г., нещата се променят и само след девет месеца, в началото на 1994 г., двамата вече са женени. Щастливото им семейство се допълва от тримата им синове – Гейб, Сет и Ели. Любимите ѝ писатели са Орсън Скот КардДжейн ОстинУилям Шекспир и Шарлот Бронте.



Анотация:

Бела Суон винаги е била различна и никога от популярните. Но когато се премества във Форкс, нещата се променят. Тя се превръща в център на вниманието, а нейното е привлечено от мистериозния и нечовешки красив Едуард Кълън и неговото семейство. Едуард обаче пази страшна тайна, а разкриването й ще доведе до редица опасности, битка на живот и смърт, нови приятелства и една невероятно силна, изпепеляваща любов.
Какво ще направите, ако истинската ви любов си отиде? Истинската любов, не просто поредното увлечение или момчето/момичето, което сте свалили на петъчния купон и чието име няма да помните след седмица – две, не просто някой, който можеш да замениш по всяко време. Истинската любов. Твоето друго аз, твоята сродна душа. Какво става, ако тази любов си тръгне? Отговорът е различен за всеки. А Бела Суон тепърва ще трябва да си отговори на този въпрос в продължението на световния бестселър на Стефани Майър – „Новолуние“.
Бела отново е с Едуард, повярвала най-после във възможността той да я обича. Но опасността не закъснява – серия кръвожадни убийства в Сиатъл, непознат посетител и... заплахата от нова рана вътре в сърцето й. Възможно ли е една всепоглъщаща любов да оставя място за друга? Какво означава живот и какво смърт, когато в уравнението се намеси вечността? Нима естественото би могло да съществува в един населен със свръхестествено свят?
„Зазоряване“ е четвъртият и последен роман от поредицата Здрач за необичайната любов между вампир и смъртно момиче. Поредица, родила се от сън, която преобръща клишетата за вампирите и придава смисъл на всички клишета за любовта. Защото в света на Стефани Майър вампирите са способни да обичат така, както може да обича само човек, а хората - пак заради любовта, са готови да изоставят и най-важното от човешката си същност - самия живот.
Още по-напрегната и по-емоционална от първите три романа, последната книга безспорно е най-чаканото заглавие от сагата. „Зазоряване“ предлага нови гледни точки, неочаквани обрати и неподозирани разкрития. Разтърсващ край на една история за безкрайната любов.


Моето ревю:

Направо не мога да повярвам, че в блога ми няма ревю на една от най-любимите ми тийн поредици! Срамота... Но ето, че днес съм тук да поправя тази грешка. Независимо че отчасти разбирам защо съм я допуснала. Има нещо изключително необичайно в това да пишеш ревюта на книги, които всички знаят и за които по-голямата част от обществото вече си е изградило мнение. Това е като да напишеш ревю на "Хари Потър" да речем. Иска ти се да имаш пост за знаменит диамант като този в собственото си интернет пространство, но същевременно се чудиш има ли смисъл изобщо да си губиш времето с написването му. За мен дълго време отговора на този въпрос бе "Не". Твърдо и категорично. Но после реших, че все пак няма лошо в това, и ето ме, готова да започна.

Не съм напълно сигурна какво точно да кажа за поредицата. 

Първото най-важно е, че всеки (ама буквално всеки) знае за какво става на въпрос в историята. Дори и да не сте чели всички книги, поне сте прочели една, а ако и това не сте направили то няма как да не сте гледали филмите... или поне един от филмите. А ако пък случайно сте изпуснали и тях, то все сте намерили приятел/роднина/непознат или просто случаен пост в социалните медии, които да ви е пояснил за какво иде реч. Така че няма да си губя време в описание на светещи вампири и депресирани тийнейджърки. 

Второ най-важно е, че според мен много хора подценяват таланта на Стефани Майър. В сегашни дни бихте си казали, че сюжета не е много оригинален, но за времето си е бил първия такъв. Основоположник на всички останали, зародили се по-късно през годините. Че кой преди Майър беше чувал за любовен триъгълник между човешко чедо, младолик вампир и индиански върколак? Дайте да ви чуя предложенията. Писателката наистина е дала доста от себе си в измислянето на цялостната йерархия и история в "Здрач" и затова й правя евала. А и писателските й умения хич не са за пренебрегване. Пише еднакво увлекателно, както диалозите между героите си, така и описанията. Персонажите й също така, може да не са възможно най-впечатляващите и реалистични същества, но пък поне са си на място в историята. 

Лично аз глътнах четирите тома от поредицата, които прогресивно стават все по-дебели, за едва седмица и половина. Стоях като зомбирана да прелиствам страниците попивайки драматичната и странна любовна история като гъба. Не съжалявам, че прочетох книгите. Нито съжалявам, че съм ги харесала.

Даже против мнението най-вероятно на поне половината от читателите по цял свят ще дам 5/5 звезди на "Здрач" от Стефани Майър ⭐


Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто!
Приятен ден и останете здрави!

Коментари

Popular posts