Национален ден на Книголюбителите ✨📖

 


Здравейте, книжни дракони! 💖

Да, днешният повод специално изисква от мен да върна това мое любимо обръщение, отново в текста си. Все пак е Световния ден на книголюбителите, на читателите, на книжните дракони... Така че, читатели мои, честит празник!

Ето че и ние, книго-ентусиастите, се оказа, че си имаме празник. Но кой да знае? Странно, че досега не го бях чувала никога... Може би това е така, защото вместо с паради и шествия, ние предпочитаме да го честваме сгушени под меко одеало, с мотиви от някой фантастичен свят, докато се потапяме в любопитни случки с някои от най-интригуващите герои. Или пък някои от нас, които предпочитат да се изживяват като мини-богове, се занимаваме с измислянето на такива светове и приключения, за да ги пуснем свободни в света някой ден.

Абе, като цяло, за всички нас перфектното прекарване на този ден, представлява в по-голямата си част усамотение, което обаче по никакъв начин не се свързва с празнуването. Е, поне не и с обичайното празнуване. Но кой е казал, че дори и вкъщи или в тишината на някоя библиотека, ние всъщност не празнуваме? Просто май го виждаме по по-различен начин... Мирисът на мастило, носещ се от нова книга, попълването на библиотеката ни, с някое дългоочаквано издание, ровенето през Интернет за издирване на рисунка, на онзи герой, който не можем никога точно да си представим. Всичкото това и много повече.

Читателите сме малко по-различни, затова и празникът ни се чества по-различно. Ние сме съвкупност от всичките си любими персонажи, ние сме преживели толкова странни приключения, ние сме посетили цял куп от различни държави и светове. Нашето въображение, нашият ум, влияе и на ежедневието ни, на начина, по който виждаме заобикалящата ни реалност и хората, около нас. То ги променя, оцветява. Затова и понякога всичко, от което имаме нужда, е просто да се потопим сред страниците на някоя творба, да обогатим всекидневната сивота. Да празнуваме.

Така че честит Световен Ден на книголюбителите, книжни дракони! Нека пиршеството започне!!

Коментари

Popular posts