"Приказка" от Стивън Кинг 🔮



 Здравейте, книжни дракони! Скъпи приятели, читатели и писатели 🥰 Нямаше как, след като месец бе моя вярна спътница в дъждовните вечери и в разходките с Макс, да не споделя с вас мнението си за "Приказка" от Стивън Кинг!! 🖤
Разбира се, че си я поръчах още на приордър. И още по-разбира се, че се постарах да я започна възможно по-скоро след като я купих. А най-вече - разбира се, че се влюбих в нея!




Оригинално заглавие - "Fairytale" 
        Автор - Стивън Кинг
        Издателство - Бард
        Преводач - Катя Перчинкова
        Оформление на корицата - Megachrom 
        Брой страници - 653
        Година на издаване в България/чужбина - 2022/2022г.
        Вид корица - мека
        Цена - 29.99лв


🖤За автора🖤

Стивън Кинг е автор на повече от шейсет книги, всички световни бестселъри. Сред последните му творби са „Били Съмърс“, „Ако има кръв“, „Институтът“, „Извисяване“, „Другият“, „Спящите красавици“ (написана в съавторство със сина му Оуен Кинг). Прочутите му творби „Тъмната кула“, „То“, „Гробище за домашни любимци“ и „Доктор Сън“ са екранизирани за голям екран, като „То“ става най-касовият филм на ужасите за всички времена.
Стивън Кинг е носител на многобройни награди, сред които Награда за цялостен принос на Асоциацията на издателите на аудиокниги за 2020 г., Американската награда за заслуги в областта на литературата PEN за 2018 г., Национален медал в сферата на изкуствата през 2014 г. и Медал за принос към американската литература на Националната книжна фондация през 2003 г. Стивън Кинг живее в Бангор, Мейн, със съпругата си, писателката Табита Кинг.


🖤Анотация🖤

Тайна, пазена цял живот! История, на която никой не би повярвал...
Легендарният разказвач Стивън Кинг слиза дълбоко в кладенеца на своето въображение в този завладяващ роман за седемнайсетгодишно момче, което наследява ключ за паралелен свят, където доброто и злото са вкопчени в ожесточена борба.
Чарли Рийд е обикновен гимназист, играе футбол и бейзбол, изкарва добри оценки. Но носи на плещите си тежко бреме. Майка му загива при катастрофа, когато е на седем, и скръбта тласка баща му към алкохолизъм. Чарли се е научил как да се грижи за себе си – и за баща си. Когато е на седемнайсет, Чарли се запознава с кучето Рейдър и със стария му стопанин Хауард Боудич, саможив мъж, живеещ в уединение на върха на висок хълм в голяма къща със заключена барака в задния двор.
Чарли започва да помага на господин Боудич в домакинството и обиква Рейдър. Когато умира, старецът оставя на Чарли касета със запис, в който разказва история, на която никой не би повярвал. Боудич цял живот е пазил в тайна, че в бараката на двора има портал към друг свят.
В „Приказка“ разказваческото майсторство на Кинг достига нови висини. Това е великолепна и страховита приказка, в която доброто е изправено срещу неописуемо зло и един млад герой – и неговото куче – трябва да поведат тази битка.


🖤 Моето ревю🖤

Като започнем от факта, че това е Стивън Кинг, и завършим с подозрението, плъзнало между любителите на книги, че като толкова различна от обичайния му жанр (което наистина си е така), "Приказка" няма са е хубава (което наистина не е така), останах напълно очарована от най-новата творба на Краля. "Приказка" сто процента е фентъзи, включващо и онези неизменни ужаси нотки и психологически размишления типични за Стивън Кинг. И при все, си остава фентъзи. Което допринесе и за моя скептицизъм, колкото и да не желая да си признавам, че съм посмяла да се усъмня в писателските способности точно на този творец на висшето изкуство. Започвам обаче да свиквам леко с мисълта, че в последните години Кинг реши да изпробва нови "територии" и въпреки това не бива да допускаме съмнението да навлиза в читателките ни сърца, защото то просто няма място там. Тази книга е поредното доказателство за това.
Персонажите (тийнейджър, старец, куче, баща и един куп... другоземци) бяха събрани от кол и въже, ама някакси все пак се оказаха качествен материал. Странен, ужасно странен даже, но качествен. Страхотно изградени от външен вид до характер, всеки с плюсовете и минусите на това да си човек, и най-важното - развиващи се през хода на историята посред случващото.
А тази история! Любителят на фентъзи в мен, онзи запалянко останал жив от детството ми, пищеше и врещеше от щастие, докато четях/слушах "Приказка" 👑 Толкова добре изграден свят, минало, настояще, причини-следствени връзки, география, флора и фауна, общество, митология, магия... Просто... Боли ме сърцето да го кажа, но това не съм го очаквала от Стивън Кинг. Просто не знаех, че е способен да създаде едно такова добро фентъзи. Защото колкото и фентъзито да се приема за "детски" жанр (игнорираме high-fantasy), то е на едно ниво, просто в друга "поляна" като с трилърите да речем. Изисква много мислене, подготвяне и внимание към детайлите. Говорим за сериозно написаното фентъзи де, защото и в този жанр има "бози", както във всеки друг. "Приказка" от Стивън Кинг обаче е едно добро фентъзи. Фентъзи за любовта, за отговорността и най-вече за човечността. Отдавна не бях чела толкова нереалистично произведение, но с толкова реалистични откровения зад кулисите му. Хареса ми как дори в един напълно измислен свят се открива отражение на нашия собствен и (в последно време) сбърканите ни идеали като общество...

Затова и нямаше как да не дам на "Приказка" пълните 5/5 звезди ✨


Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто!
Приятен ден и останете здрави! ♥️

Коментари

Popular posts