"Писатели и любовници" от Лили Кинг ✒️

 


Здравейте, книжни дракони! Скъпи приятели, читатели и писатели 🥰
Снимах тези естетически задоволителни за перфекционизма ми снимки на "Писатели и любовници" веднага след като я дочетох, за да мога с чиста съвест да си я наредя в библиотеката и да ѝ напиша ревю, когато стигна. Еми, да... То това се случи март 2022г. Така че спокойно мога да отпразнуваме годишнината на снимките като реално взема и го напиша това ревю. Ох, този мой лош навик. Или ще избързвам, или ще се бавя ли бавя. Но по-добре късно отколкото никога, нали?

Оригинално заглавие - "Writers and Lovers" 
        Автор - Лили Кинг
        Издателство - Ciela
        Преводач -
        Оформление на корицата - Фиделия Косева
        Брой страници - 344
        Година на издаване в България/чужбина -
        Вид корица - мека
        Цена - 17.00лв
     
За автора:
Лили Кинг (родена през 1963 г.) е американска писателка.

Лили израсва в Масачусетс и получава бакалавърска степен по английска литература от Университета на Северна Каролина и магистърска степен по творческо писане от университета в Сиракуза. Преподава английски и творческо писане в няколко университета и гимназии.

Първият роман на Кинг The Pleasing Hour (1999), печели наградата Барнес и Нобел Дискавър и е бестселър на Ню Йорк Таймс. Вторият "Учителят по английски език" е "Най-добра книга на годината в Чикаго Трибюн" и носител на наградата Майне. Третият й роман "Бащата на дъждовете" (2010) е изданието "Ню Йорк Таймс Рейдърс" и "Най-добър роман на годината на издателите".

Четвъртият роман на Кинг, "Еуфория" (2014 г.), е вдъхновен от събитията в живота на антрополога Маргарет Мийд. Тя спечели встъпителната награда "Киркус" за художествена проза и наградата "Нова английска книга за художествена литература" за 2014 г. и бе финалист на наградата "Кръгът на националните критици" за 2014 г. Еуфорията е включена в 10-те най-добри книги на 2014 г. на Ню Йорк Таймс Книги, Топ 10 книги за белетристика на списание "Тайм" от 2014 г. и най-добрите книги на Амазон за 2014 г.

Кинг печели още стипендията "МакДуъл" и наградата "Уайт". Нейни кратки разкази се появяват в литературните списания "Plowshares" и "Glimmer Train", както и в различни антологии.


Анотация:
Кейси Пийбоди пише романа си от почти шест години. За това време повечето ѝ приятели са се отказали от мечтите си за творческа кариера и са се отчуждили от нея, майка ѝ е починала, а брат ѝ живее в друг щат. Опитите ѝ за връзки приключват с провал и усещането, че тъпче на едно място, не я напуска.

Тогава се запознава с Оскар и Сайлъс. Двамата я виждат по различен начин и имат противоположни идеи за любовта и връзките, а Кейси се страхува, че ще бъде наранена и не знае какво иска наистина.

Животът ѝ е на кръстопът. Здравият разум диктува, че трябва да се откаже от писането и да си намери истинска работа, но ако го направи, ще предаде всичко, в което вярва и което иска да бъде. Но колко още ще има сили да преследва мечтата си? И какво ще жертва, за да я постигне?

„Писатели и любовници“ е откровена и вълнуваща история за творческия път и за писането не като безумно търсене на вдъхновение, а като къртовски труд, който изисква пълно отдаване и много жертви. Лили Кинг е вложила целия си талант, за да създаде роман, който ще се превърне в съвременна класика.


Моето ревю:
Противно на впечатлението, което предполагам, че дългото ми отлагане, създава, "Писатели и любовници" от Лили Кинг ми хареса поне една "звезда" повече от това, което очаквах. Може би точно защото очаквах още от началото нещо банално и предвидимо, останах донякъде учудена от всъщност доста философския смисъл, който се криеше между страниците.
Обожавам произведения за творци. Особено за писатели. Някакси успокояват читателската и писателската ми душа. Задоволяват онази двойнственост на създател и такъв, който поема произведения. Радва ме да виждам различните тегоби на себеподобните си, да се припознавам в мислите им.
А главната героиня в този роман определено много я обикнах, точно защото успях да се припозная в нея. Неуспешна в любовта, с обикновенна работа, отчаяно крепяща се на детската си мечта, в желанието си да я превърне в начин на живот. Това съм аз. И при все, че възрастовата ни разлика е доста стабилна, все пак аз също се чувствам изостанала от живота по някакъв начин. Самата аз не успявам да допиша романа си вече набор години, но продължавам да не се отказвам, защото знам какво искам. И е това. Живота на писател на пълно работно време.
Но нека се пренасочим от личните ми мелодрами към тези на "Писатели и любовници" 😄 Не се водя голям романтик, но бавно разпалващия се романс тук, успя да разтопи даже мен. Типичен пример на любимото ни enemies-to-lovers и просто... аххх! Усмихвах се неконтролируемо и се изчервявах от притеснение втора ръка, но това е нещо за тази книга, което определено ще запомня. Приятното, топло чувство, което остави в мен.
И надеждата. Надеждата, че колкото и да сме възрастни, винаги има място за мечтите ни. А упоритата работа е в основата на всички постигнати мечти.

Оценката ми за "Писатели и любовници" от Лили Кинг е 4/5 звезди ✨

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто!
Приятен ден и останете здрави! ♥️

Коментари

Popular posts