"Всичко, което искаш да бъда" от Минди Мехия 🎭

 


Здравейте, книжни дракони! Скъпи приятели, читатели и писатели 🥰
Когато една книга успее да те изкара от читателския ти застой, продължил година и половина, то със сигурност е добра, нали? Не, грешен отговор! Значи направо е уникална, невероятна, увлекателна, неочаквана и зашеметяваща ❤️ Е, такава поне беше "Всичко, което искаш да бъда" от Минди Мехия... 

Оригинално заглавие - "Everything you want me to be" 
        Автор - Минди Мехия
        Издателство - Ентусиаст 
        Преводач - Богдан Русев
        Оформление на корицата - Биляна Славкова
        Брой страници - 375
        Година на издаване в България/чужбина - 2018г./2017г.
        Вид корица - мека
        Цена - 16.00лв

За автора:

Минди Монтгомъри Мехия е родена през 1979 г. в Минеаполис, Минесота, САЩ. Опитва да пише от тийнейджърска възраст и в училищното литературно списание. Получава бакалавърска степен по теология от университета на Минесота и посещава курс по творческо писане. След дипломирането си работи като финансов мениджър в електронна фирма. За кратко живее в Айова Сити и Голуей.

Две години след като се омъжва през 2004 г. решава да се насочи сериозно към писането, следва творческо писане при писателката Мери Лоуг и получава магистърска степен по изкуства от университета „Хамлайн“ в Сейт Пол. През 2018 г. получава и диплома за експерт-счетоводител от университета „Света Екатерина“.

Първият ѝ роман „The Dragon Keeper“ (Пазачът на драконите) е издаден през 2012 г. Той е романтичен трилър свързан с отглеждането и опазването на комодските варани и животът им в зоопарк в Минеаполис.

Вторият ѝ роман „Всичко, което искаш да бъда“ е публикуван през 2017 г. В ъгъл на изоставен хамбар на брега на езерото е открита мъртвата Хети Хофман. Та е обичано от всички осемнайсетгодишно момиче, красавица, любима ученичка, талантлива актриса и вярна приятелка. Въпреки това тя има и врагове, и никой не знае коя е всъщност. Романът бързо става бестселър в списъка на „Ню Йорк Таймс“ и я прави известна. Списание „Пипъл“ селектира романа за най-добра нова книга през 2017 г., а вестник „Уолстрийт джърнал“ го нарежда в класацията за най-добрите нови мистерии.
Авторка е и на разкази, които са публикувани в няколко антологии и литературни списания.

Минди Мехия живее със семейството си в Сейнт Пол, Минесота.



Анотация:
"Аз съм всичко, което искаш да бъда... Наричай ме твоя... Сигурно вече би трябвало да те наричам с истинското ти име, но нямам сили да го направя. До последно няма да свалям маската, за да успея да ти кажа това, което трябва. Нашето приятелство приключва. Това поначало беше рискована идея, независимо коя си ти. Моля те да ми повярваш, че ти мисля доброто и обвинявам единствено себе си.
Никога не бива да говорим за това. Не казвай на никого. Сбогом Тя е перфектната дъщеря, вярната приятелка, талантливата актриса, красавицата, любимата ученичка, но никой не знае коя е всъщност. Докато тя не се превръща в... мъртво момиче."

В един ъгъл на изоставения хамбар на брега на езеро е открит труп. Никой не подозира, че случилото се ще разтърси целия град. Възможно е името на убитата да е Хети Хофман, обичано от всички осемнайсетгодишно момиче. За жестокото престъпление като мотиви се преплитат едно проклятие, едно мистериозно наказание и едно злобно желание да се отнеме самоличността на жертвата, което за някои убийци е по-важно дори от живота ѝ.
Безпощаден трилър, който провокира въпросите кога умираме, кога убиваме и можем ли да избягаме от демоните, дори и от онези, скрити в самите нас.
Минди Мехия е родена в предградията на малък град в окръга Туин ситис, Минесота - щата, в който учи, живее и работи през целия си живот. Мехия пише предимно романи, но създава и къси разкази, които са публикувани в няколко антологии и литературни списания.

Моето ревю:

Започнах я като на шега, някак несигурно. От близо година и половина, поради лични проблеми, все не успявам да се съсредоточа в някой роман и да го прочета до край, а винаги започвам и зарязвам, започвам и зарязвам. Започвах сериозно да се нервирам на себе си и дори леко да се отчайвам, че никога повече няма да съм същия въодушевен читател, какъвто бях преди. Но ето че дойде и промяната. Едното произведение, което успя да разчупи неприятния цикъл на стрес в книжния ми живот. И това беше "Всичко, което искаш да бъда"! Напълно неочаквано я взех, като първата която видях като отворих библиотеката, и понеже помнех, че мама ми е разказвала колко била хубава, реших да дам шанс и на нея. Какво толкова можеше да стане? Да не я довърша и нея, и да я зарежа? Нямаше да е първата.


Но за малко разнообразие я прочетох в разстояние от една седмица (дори май по-малко). Изгълтах я като топъл хляб. Даже заменях времето, което по принцип телефона ми запълва, с време за четене. Огромно постижение!! 🥰

С ръка на сърцето казвам, че се влюбих в изпълнените с живот персонажи, създадени от Мехия. Толкова жизнени, толкова разнолики... Понякога изпитвах усещането, докато чета, че съм до тях, вдъхвам аромата на парфюма им и усещам дъха им, докато говорят. Съчувствах на страданията им, опрощавах грешките им, гневях се и се смеех заедно с тях. А накрая? Накрая дори плачех с тях и че се разделяме.

Описанията, диалозите, детайлите, сюжета, трилър обрата, напрежението... Всичко бе така интригуващо, че отлагах съня си с часове, само за да прочета още мъничко от вълнуващата история на Хети Хофман. 

Така се радвам, че започнах "Всичко, което искаш да бъда" от Минди Мехия!! Давам пълни 5/5 звезди ✨

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто!
Приятен ден и останете здрави 🤍

Коментари

Popular posts