"Неизживени спомени" от Стивън Кинг


Здравейте, книжни дракони! Скъпи приятели, читатели и писатели! 🫀 Продължавам Стивън-Кинговата си мания с едно стабилно, голямо, дебело негово произведение, за което не бях чувала нищо. Наистина учудващо е как всички негови фенове говорят за някои определени, да речем двадесетина на брой, произведения, подбрани неясно кога и как от всичките му може би над шестдесет, събрани в библиографията му. Например за "Неизживени спомени" наистина не бях чувала нищичко, докато не пуснах едно "запитване" към майчинското присъствие, която за протокола също не беше много сигурна за какво става на въпрос книгата, дори и че е я чела преди години. С тези неща наум не пристъпих с големи очаквания към тази творба на Стивън Кинг, но мнението ми бе раздробено на парченца още от началото. Научете повече нататък ⇒



 Оригинално заглавие - Needful things
Автор - Стивън Кинг
Издателство - Плеяда
Преводач - Ирена Алексиева
Оформление на корицата - Димитър Стоянов -ДИМО
Брой страници - 687
Година на издаване в България/чужбина - 2012г./1991г.
Вид корица - мека
Цена - 23лв

За автора:

Стивън Едуин Кинг (на английскиStephen Edwin King, роден на 21 септември1947) е американски писател, известен най-вече със своите романи на ужаса, които го превръщат в един от най-продаваните писатели на 20 век.

Историите на Стивън Кинг обикновено разказват за обикновени хора – семейства от средната класа, деца, писатели – замесени в зловещи и обикновено свръхестествени преживявания. Кинг е познавач на хорър жанра, както проличава в книгата „Танц на ужаса“ („Danse Macabre“), в която описва развитието на литературата и филмите от този жанр.

Освен това Стивън Кинг пише творби, които не съдържат свръхестествени елементи, например новелите „Тялото“ и „Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк“. Екранизациите „Изкуплението Шоушенк“ и „Зеленият път“ са номинирани за Оскар в категорията Най-добър филм.

Продажбите на книгите на Кинг са около 300 – 350 милиона копия. Той написва няколко книги под псевдонима Ричард Бакман, както и един разказ („Петата четвъртина“) под псевдонима Джон Суитън.

Кинг получава Националния медал на изкуствата за 2014 г. на церемония в Белия дом на 10 септември 2015.

Анотация:

НЕВИЖДАН МАГАЗИН!

Няма да повярвате на очите си!

Внимание! Стойте далеч от антикварни магазинчета, от чиито собственици ви побиват тръпки.

Уви, никой не отправя това предупреждение към жителите на Касъл Рок – градчето, в което често се случват необясними и страшни събития. И в което човек на име Лийлънд Гонт отваря магазин „Неизживени спомени”. Гонт е съвършеният джентълмен, чийто поглед хипнотизира и чиито думи омайват. Никой не би предположил, че този човек е въплъщение на злото, дявол с човешки облик, убеден, че всичко на този свят се продава: любовта, надеждата, дори човешката душа. Какво са готови да платят за сбъдване на желанията си хората от Касъл Рок

Брайън се втренчи в табелката с надпис „Отворено” и сърцето му се разтуптя. „Да не мислиш да влезеш? – запита се и сам си отговори: - Защо не?”

„Амии… ако влезеш, всичко може да ти се случи. Всичко!” – прошепна му гласът на разума.

Ала той все пак завъртя валчестата дръжка и тя поддаде. Езичето щракна и вратата на „Неизживени спомени” се отвори.


Моето ревю:

Със заетото ежедневие, което ме е затрупало в последните месеци, даже почти две години, скептицизмът ми към "Неизживени спомени" бе насочен определено и най-вече към стабилния размер на книгата в брой страници - шестстотин осемдесет и седем. Предполагах, че преди да я завърша, ще ме е отегчила до смърт, но не се случи така. Грабна ме и ме завихри в лудешкия танц на мистерията и смъртта още от първите редове. Интересът ми се приповдигаше все повече и повече, докато се чудех кой, кога и откъде се е появил и най-вече ЗАЩО? Мамка му, колко въпроси се задават в процеса на четене!

Нещо забавно беше, че тук Кинг според мен се е опитал да види как ще успее да се справи с включването и лавирането между един милион персонажи. Е, факт е че е успял със сигурност! Виждаме от вътрешността на домовете им личния живот на всеки един жител в малкото градче, създадено от Кинг (предполагаемо в близост до Касъл Рок), както и мислите, и действията им. Нещо, което за всеки друг писател би било много трудно начинание, но нещо, с което Стивън Кинг се справя както винаги... като Краля! 

Самия сюжет е толкова объркан, че до последно стоиш и се чешаш като някоя от онези емоджи маймунки - объркани, но силно ентусиазирани. Накрая всичко се обяснява и поглеждаш след последните думи отвисоко, виждайки по какъв начин малките детайли съставят един голям и ярък пъзел. Различни нишки, изграждащи общото цяло.

На тази невероятна мистерия, носеща името "Неизживени спомени" давам 5/5 звезди ⭐


Благодаря Ви, че останахте с мен до края на ревюто ми!
Приятен ден и останете здрави!

 

Коментари

Popular posts