"Невидимият живот на Ади Лару" от В. Е. Шуаб



Здравейте, книжни дракони! Скъпи приятели, читатели и писатели 🫶🏼
Ето ииии *тържествени барабани* първото книжно ревю на The Bookish Fangirl за тази вълшебна и изпълнена с приключения година! Откривам читателските дванадесет месеца на 2024та с романа, който завладя дните ми и ме накара да се залепя за страниците без да съм способна да си поема дъх! Говоря за добре познатата "Невидимият живот на Ади Лару" от В. Е. Шуаб (издателство Емас, 2021ва година) 🥰


Оригинално заглавие - "The Invisible Life of Addie LaRue" 
        Автор - V. E. Schwab 
        Издателство - Емас
        Преводач - Емилия Ничева-Карастойчева
        Оформление на корицата - Стоян Атанасов 
        Брой страници - 560
        Година на издаване в България/чужбина - 2021/2020
        Вид корица - мека
        Цена - 24.00лв


За автора:
Родена е на 7 юли 1987 г. в САЩ, в семейството на британска майка и баща от Бевърли Хилс, Калифорния.
Първият ѝ роман „The Near Witch“ (Близката вещица) е публикуван през 2011 г.
През 2013 г. е издаден фентъзи романът ѝ „Vicious“, в който темата е за противоборството на двама бивши съколежани, които владеят суперспособности. Романът е определен от Американската библиотечна асоциация за една от най-добрите фентъзи книги на годината и е приета за екранизиране.
През 2015 г. е издаден романът ѝ „Четирите цвята на магията“ от едноименната фентъзи поредица. Лондон е разделен на четири магически части – Червения, Белия, Черния и Сивия, като първият е процъфтяващ, другият гладуващ и враждебен, в третия магията е унищожила живота, а в четвъртия магията е забравена. Главният герой Кел е магьосник антар – посланик на кралете и едновременно дребен контрабандист. За една от сделките си получава опасен магически артефакт и трябва да бяга, срещайки по пътя си джебчийката от Сивия Лондон Делайла Бард, копнееща за приключения. Двамата ще трябва да се преборят с неизвестния враг.
Виктория Шуаб живее в Нашвил.


Анотация:
Един живот, който никой няма да запомни. Една история, която вие никога няма да забравите.
Франция, 1714 г. В пристъп на отчаяние свободолюбива млада жена сключва сделка с дявола и заменя душата си за безсмъртие. Но цената е висока – над нея пада проклятието всеки, когото срещне по пътя си, да я забрави. 
Младата жена се казва Ади Лару и така започва нейният нов, изключителен живот през векове и континенти, през история и изкуство, във вечен опит да остави някаква следа, че е съществувала. Живот, в който образът ѝ не белязва ничие съзнание, а притежанията ѝ се изгубват и разбиват. 
Единственият спътник на Ади в пътешествието е нейният потаен дявол с хипнотизиращи зелени очи и единствената сигурност е, че ще я посети на годишнината от сделката. В самотата си тя няма друг избор, освен да го посрещне, да се помъчи да го разгадае и, кой знае, дори да го надхитри. 
Но един ден във вековното ѝ проклятие зейва пролука – в малка антикварна книжарница в сърцето на „Манхатън“ съдбата среща Ади Лару с млад мъж, който не я забравя. 


Моето ревю:
Досега съм чела почти всички книги на Шуаб, включително трилогията "Четирите цвята на магията" (ревю тук) и "Gallant", която слушах в Сторител. Не мога да се оплача от никоя от тях. Даже напротив - до една ми бръкнаха под кожата и ме подлудиха. Стилът на писане на Шуаб е увлекателен, лек и същевременно емоционален. Темите, които предоставя в творчеството си често покриват дълбоки, чисто човешки разсъждения и терзания, прикрити зад голяма доза добре развито фентъзи, тук-таме примесено с нотки на ужаси или научна-фантастика, митология или свръхестествено. Прекрасните ѝ описания и реалистичните диалози въвеждат читателя в историята още с първите страници и го придържат плътно до себе си дълго след като е затворил последните. 
Затова и се чудя на самата себе си, поради каква причина отбягвах толкова дълго "Невидимият живот на Ади Лару", още повече след като станах свидетел на хита, който беше сред книжното общество. От мига на издаването си в Америка тази книга направи фурор, както в англоезичната читателска среда, така и малко по-късно в българската такава. Изгледала съм многобройни видеа, изобразяващи естетиката на Ларуевия живот, както съм прочела много цитати и извадки от книгата, или съм разглеждала подробно красиви рисунки на фенови, опитващи се да изобразят героите на В. Е. Шуаб. Може би причината на дългогодишното ми нежелания да се захвана с нея бе лошия ми опит в последно време с литературата във фентъзи жанра. "Невидимият живот на Ади Лару" обаче оправда надеждите, които нямах 😶‍🌫️


За един историк е много интересно да чете художествени произведения, чието действие се развива в дадена далечна епоха (в този случай - началото на 18 век), но написани от модерен автор. Приятно изненадана бях да забележа, че обстановката създадена от авторката е в по-голямата си част исторически коректна. Това обаче далеч не бе единствения фактор, довел до влюбването ми в "Невидимият живот на Ади Лару"! Като човек, който също така, обожава митологията (каквато и да е тя по народност) много се радвах и на включването на "старите богове" в сюжета. Още повече когато този "стар бог" е саркастичен, сексапилен и нарцистичен господин, непрестанно подмяташ си забавни реплики с Ади и който винаги донася солидно количество "цвят" в картинката (не само черен), при появите си. Разнообразието от герои винаги е било силна страна на Шуаб, затова няма да го изтъквам и сега, а същото се отнася и за прекрасния ѝ избор на думи. Препратките между минало и настояще, поддържащи едно изключително неясно бъдеще, също допринесоха за крайната ми оценка. А доколкото можем да говорим за таланта ѝ да създава напрежение, то той се изразява в тихото ми хлипане през последните около... 100 страници от книгата 🥲

Затова, събирайки всички плюсове заедно, накрая достига до единствения възможен резултат. А той е, че давам на "Невидимият живот на Ади Лару" от В. Е. Шуаб пълните 5/5 звезди

Благодаря Ви, че останахте с мен до края на ревюто! 
Приятен ден и много време за четене!🖤

*в чест на Такини (03.02.2024г)

Коментари

Popular posts