"Железен пламък" от Ребека Ярос ❤️‍🔥


Здравейте, книжни дракони! Скъпи приятели, читатели и писатели 🔥
 Наскоро сред книжното ни общество бе обявена една влудяващо хубавата новина. Предполагам всички вече сте я чули. Със сигурност все някъде ви се е показало, че през януари 2025та година ще бъдем зарадвани от Ребека Ярос с третата част на "The Empyrean" - "Onyx storm" 😚 
 Когато разбрах за "Onyx storm", знаех също така че е дошъл момента, в който да споделя с вас тук, в блога, мнението си за втората част от тази така нашумяла поредица. След като прочетох "Четвъртото крило" и написах ревю за нея (може да го прочетете тук), нямаше как да не продължа с "Железен пламък". И независимо, че чак сега осъзнавам колко съм се забавила с ревюто, то определено не се забавих с четенето. Но нека продължим този разговор след малко ⇴

Оригинално заглавие - "Iron Flame"
Автор - Rebecca Yarros
Издателство - Ciela
Преводач - Мариана Христова
Художник на корицата - Фиделия Косева
Брой страници - 772
Година на издаване в България/чужбина - 2023г./2024г.
Вид корица - мека
Цена - 33лв.


За автора:
Ребека Ярос е родена на 14 април 1981 г. във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, в семейство на военни. Израства в Колорадо. Завършва европейска история и английски език в университета на Трой, Алабама. Омъжва се за военен летец, с когото имат шест деца (четири сина и две момичета), като една от дъщерите им е осиновена. Чете много и започва да пише, докато съпругът ѝ е изпратен в Ирак и Афганистан.
Първият ѝ роман „Пълни мерки“ от поредицата „Полет и слава“ е издаден през 2014 г. Той е любовна история между военна вдовица и перспективен хокеист. Следващите романи от поредицата също други любовни истории свързани с армията и трудните връзки. За приноса ѝ към света на романтичната литература получава наградата на Колорадо за романа „Очи, обърнати към небето“ от 2014 г.
През 2021 г. е издаден романът ѝ „Всичко, което оставихме недовършено“. В историята писателят Ноа е нает от Джорджа Стантън, правнучка на известната писателка Скарлет Стантън, да довърши започналия от авторката роман, който разказва за връзката ѝ с пилот от Втората световна война. Но с проучванията на писмата ѝ те разбират защо не е продължила. Самата Джорджа също е изправена пред избор.
През 2023 г. е издаден романът ѝ „Четвърто крило“ от фентъзи поредицата „Емпирий“ (Имперският колеж за ездачи на дракони). Младата и крехка Вайълет Соренгейл се подготвя за служба в Квадранта на писарите, но майка ѝ, главнокомандващата генерал Соренгейл, я изпраща в елитната школа за драконови ездачи. Там конкуренцията е на живот и смърт, правилата не забраняват убийствата, и тя трябва да се опази хитрост и коварна тактика, и от кадетите и от самите дракони. А тя подозира и военни в укриване на ужасна тайна. Романът става бестселър и е взет от Майкъл Би Джордан за компанията Amazon MGM Studios за адаптация в телевизионен сериал.
Авторката има синдром на Елерс-Данлос, както и нейните синове. Съосновава със съпруга си през 2019 г. организацията с нестопанска цел OneOctober, която работи за подобряването на живота на децата в приемната система. Блогът ѝ „Единственото момиче сред момчетата“ за сложните проблеми около военния живот е избран за най-добрия за военни майки.
Ребека Ярос живее със семейството си в Колорадо Спрингс, Колорадо.


Анотация:
ИЗГОРИ ГИ.

Всички, включително и самата Вайълет Соренгейл, очакват, че първата година във военния колеж „Басгайът“ ще им бъде и последната. Вършитбата бе едва първият невъзможно труден тест, чиято цел бе да отсее малодушните, недостойните, родените без късмет.

Сега започват истинските тренировки и изпитания и не е ясно дали Вайълет ще издържи. Обучението не само е изтощително и брутално, но е и преднамерено създадено да закали издръжливостта на ездачите пред лицето на болка отвъд предела на човешкото. А и новият вицекомендант сякаш е приел за лична мисия да докаже на Вайълет точно колко безпомощна е – освен ако не предаде мъжа, когото обича.

Въпреки че е по-слаба и по-крехка от всички останали, Вайълет все пак притежава желязна воля и добре наточено остроумие. Докато командването сякаш е забравило най-важния урок, който се научава в „Басгайът“: Ездачите на дракони сами създават правилата. Волята за оцеляване обаче няма да ѝ е достатъчна през тази убийствена втора година. Защото Вайълет знае истинската тайна, скрита в сърцето на „Басгайът“ от столетия. И може би нищо, дори и драконовият огън, няма да успее да ги спаси.



Моето ревю:
Плановете ми бяха след "Четвъртото крило" да си взема лека пауза с някоя друга книга и после да продължа с втората част. Мислех, че ще направя така първо, понеже в самото начало, когато тепърва я започнах, бях доста скептична към поредицата, и второ, защото размерите ѝ меко казано ме уплашиха. В последствие пък, след като видях колко ми хареса историята на Вайълет, сметнах за по-добре да разнообразя между двете, за да не се пренаситя на света на Ярос и да ми омръзне. Е, сама не послушах доводите си. Ако сте чели "Четвъртото крило", още повече ако сте чели "Железен пламък", знаете колко са зарибяващи. Нямаше как да не прочета и втората част веднага... 
Признавам си, че "Железен пламък", дори и че е съставена от почти същия брой страници като сестра си, ме забави повече. Първата част на "The empyrean" прочетох за около пет дни, а втората - за седмица и нещо. Мисля че се получи така, тъй като я четох на английски език, което колкото и да е не ми позволява да" тичам" по страниците, както се случва с книгите на български език. Но това е без значение в момента. 
Противно на стабилния брой негативни коментари по адрес на "Железен пламък", обвиняващи Ребека Ярос в това, че едва ли не едновременно е изгубила нишката на историята и чувството си за писателска мисъл, на мен книгата ми хареса. Ако не повече от предшественичката си, то поне колко нея.
Най-много ми допадна гладкото протичане на сюжетната линия. Под това изречение имам предвид мекото прехвърляне от първата част към втората. По някакъв начин си личеше, че авторката не е оставила огромен период на писателски застой между книгите си. Това го споменавам просто защото с някои поредици имам дразнещото чувство, че писателя припомня повече на себе си случилото се в предишната му творба, отколкото на самия читател. 
Не видях някакво значително развитие в характера и начина на мислене на персонажите, но не смятам и че това беше наложителна точка, за чието присъствие да се "оглеждам". Извън този малък детайл, "Железен пламък" ми допадна много.
Историята бе напрегнато продължение на като че въвеждащата "Четвъртото крило" и ме държа на нокти до последната страница. А пък самия финал ме остави със зяпнала уста, невъзможна да осъзная какво съм прочела току-що. През цялото време ми се искаше да можеш да я прочета на едим дъх, тъй като зад всеки ъгъл ме чакаше някаква изненада, опасна ситуация или информация, която трябваше да обмислям сериозно. 
Светът, изграден от Ребека Ярос, е една интригуваща смесица на кървав хорър, чисто драконово фентъзи, страстна романтика и саркастични диалози. Което довежда до единствения възможен резултат - нетърпението ми за третата част и...

Оценката ми за "Железен пламък", която е 5/5 звезди ✨ 

Благодаря Ви, че останахте с мен до края на ревюто! 
Приятен ден и много време за четене! 📖






Коментари

Popular posts