"Нейде другаде" от Дийн Кунц



 Здравейте, книжни дракони! Скъпи приятели, читатели и писатели 🥰
Реших, че следващото ревю, с което желая да ви запозная е на последната книга, която прочетох през изминалата, доста пълноценна, 2023та година. Неусетно се оказа, че съм оставила най-доброто за най-накрая, защото "Нейде другаде" от Дийн Кунц беше една от топ 5 книгите ми за изминалата година. Ще се радвам, ако чуя и вашите мнения за нея по-долу в коментарите ⇣

Оригинално заглавие - "Elsewhere" 
        Автор - Dean Koontz 
        Издателство - Кръг
        Преводач - Надя Баева 
        Оформление на корицата - Стоян Атанасов
        Брой страници - 360
        Година на издаване в България/чужбина - 2022г./2020г.
        Вид корица - мека
        Цена - 22.90лв


За автора:
Дийн Рей Кунц е роден на 9 юли 1945 г. в Евърет, щат Пенсилвания. Като малък редовно е малтретиран от алкохолизирания си баща, което, заедно със смелостта на майка му да се противопостави на съпруга си, е повлияло на неговото творчество. Започва да пише още през студентските си години в Университета Шипенсбург и печели награда в конкурс за литература на списание „Атлантик Монтли“.
За да издържа семейството си Дийн Кунц работи в държавна програма за помощ, защита и обучение, на деца в неравностойно положение. Още тогава започва да пише през нощите и почивните си дни, като първият му роман излиза през 1968 г. Той напуска програмата, тъй като вижда, че тя не е така „благородна и прекрасна“, а упражнява само насилствен контрол върху децата и голяма част от парите за тях „изчезват някъде“. Това оформя и бъдещите му политически виждания на недоверие към правителството и защитата на гражданските свободи. Дийн Кунц е републиканец и редовно подкрепя техните предизборни кампании.
Кунц започва работи като учител по английски в крайградски квартал на училище извън Харисбърг, като едновременно продължава да пише, общо около 10 произведения научна фантастика. След година и половина авторът получава предложение от жена си в продължение на пет години да се занимава с писателска дейност, и ако не пожъне успех, да остави литературата, а през това време тя да издържа семейството.
През 1970 г. той започва да пише трилъри и романи на ужасите като издава дори по осем произведения на година. По препоръка на издателите си започва да използва псевдоними, тъй като, според тях, читателите не харесват автори, които постоянно сменят жанра си. През своята писателска кариера Дийн е използвал псевдонимите: Аарон Уолф, Антъни Норт, Брайън Кофи, Дейвид Акстън, Деан Дуайър, Джон Хил, Лей Никълс, Оуън Уест, Ричард Пейдж. По-късно Кунц купува правата за тези романи, за да носят неговото име, но само три са преиздадени след преработка от писателя.
Едва 10 години, след като изцяло се отдава на писане, Кунц прави първия си голям пробив с романа „Шепоти“. Други две книги – „The Key to Midnight“ и „Панаирът“ също са продадени по 1 млн.екземпляра. Неговият първи бестселър е „Demon Seed“, чиито продажби скачат, след като излиза филма със същото име през 1977 г., и той продава над два милиона копия за една година. От 1979 г. неговите книги с меки корици (джобно издание) редовно стават бестселъри. Първият му роман с твърди корици, който става бестселър през 1986 г. е „Непознати“ (Strangers).


Анотация:
Седем години след мистериозното изчезване на съпругата му Мишел, Джефи Колтрейн успява да води спокоен живот с малката си дъщеря Амити. Но един ден на верандата на дома им сяда бездомникът Ед и всичко се променя. Мъжът дава на Джефи странно устройство, наричано ключът към всичко, с призив да не го използва никога и да го скрие добре. Разбира се, нищо не е такова, каквото изглежда.
Докато Джефи и Амити се чудят дали неочакваният дар може да бъде опасен, те го активират и разкриват тайната му сила - пътуване в паралелни светове. Дали в някой от тях не се крие версия на изчезналата Мишел? И какво ще коства на семейство Колтрейн да спаси дома си от опасния агент, който иска да получи новата му придобивка на всяка цена?
В романа си "Нейде другаде" Дийн Кунц създава сложен свят, изпълнен с любов, надежда и вяра. Този завладяващ трилър с привкус на научна фантастика е един от шедьоврите на писателя - такъв, какъвто го помним от ранните му творби.

Моето мнение:
Дори и че "Нейде другаде" се нарежда последна в класацията ми спрямо останалите книги на Дийн Кунц, които съм чела (а те са - "Шадоу Стрийт 77" - ревю тук, "Пазители" - ревю тук и "Фалшива памет" - ревю тук), тя все пак определено застава на едно от челните места за "Най-добра книга на 2023та".
Историята започва измамно бавно през първите страници, а след това ударно задържа вниманието ти и те повежда на приключение през световете. Движи се през дистопичните квартали на едно общество под тиранична власт и те хвърля в опасният свят на убийци-роботи. 
Приятна комбинация от екшън, научна-фантастика, ужаси и трилър, примеси с лек хумор и разтапяща любовна история, това може да очаквате сред страниците на "Нейде другаде". А Дийн Кунц продължава да ни представя най-доброто от писателските си умения.  
Винаги съм обичала научната фантастика, още повече онази включваща теории за пътуване във времето или през паралелни реалности. Харесва ми идеята за всичките възможности, които се крият в множеството версии на един живот. А в "Нейде другаде" Кунц разработва майсторски тези аспекти на теоретичната физика, поднасяйки ни една наистина завладяваща творба. Като най-хубавата част от всичко това е, че той не е от онези писатели, които натрапват факти, формули, термини и всякакви други напълно научни и ненужни детайли, а си се придържа основно към художествения поглед над сюжета.


Същевременно героите му са обикновени хора попаднали без да искат в необикновена ситуация, която както ги обнадеждава, че има вероятност семейството им да стане отново цяло, така и ги излага на смъртна опасност през цялото време. Една връзка между баща и дъщеря, която показва и светлите, и тъмните страни на едно семейство от двама. В тези 360 страници Джефи и Амити успяват да  изразят любовта, мъката, щастието, гнева, подкрепата и недоволството си един към друг, докарвайки читателите си до сълзи. 
Накрая на "Нейде другаде" донякъде дори съжалявах, че е толкова кратка и не съм успяла да прекарам повече време в разнообразните реалности от въображението на Дийн Кунц, докато проследявам едно невероятно приключение в търсене на семейната цялост. 

Поради всичко това оценката ми е 5/5 звезди ✨ 


Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто! 
Приятен ден и останете здрави! ♥️ 

Коментари

Popular posts