"Буркан със сърца" от Дженифър Хилиър



Здравейте, книжни дракони! Скъпи приятели, читатели и писатели 🫀
В последно време реших да разнообразя книгите, които чета, жанрово. И освен, че отново въвлекох фентъзито като официален жанр, който е в списъка с одобрените, бавно и славно се опитвам да увеличавам и бройката на трилърите. Разглеждайки библиотеката (която в скоро време ще бие по размер градската), си набелязах "Буркан със сърца" от Дженифър Хилиър. По две причини, които на повече от вас ще се сторят богохулни: 1. Има уникална корица! и 2. Заглавието ме кара да си представям някакви много кървави сцени. А ако сте чели дори едно от ревютата ми, то знаете че кървавите елементи се намират в почти всяка творба, навлязла в "Топ 20" класацията ми. Така че "Буркан със сърца" ми се стори като правилния избор. По-детайлно мнение →

Оригинално заглавие - "Jar of hearts" 
        Автор - Jennifer Hillier 
        Издателство - Ciela
        ПреводачМариана Христова
        Оформление на корицата - Живко Петров
        Брой страници - 336
        Година на издаване в България/чужбина - 2023г./2018г.
        Вид корица - мека
        Цена - 20.00лв


За автора:
Дженифър Хилиър е родена през 1974 г. в Торонто, Канада. Има филипинско родословие. Отраства и завършва образованието си в родния си град. След като на съпруга ѝ предлагат трансфер за работа в Сиатъл семейството напуска Канада и се мести на западния бряг, където живее в продължение на осем години. В първите няколко месеца след преместването пише първия си роман.
Първият ѝ роман „Зловещ“ от поредицата „Досиета на серийни убийци“ е издаден през 2011 г. Главната героиня, Шийла Тао, е професор по психология в университета на Пюджет Саунд в Такома. Тя има страстна връзка със студента Итън Улф, което се оказва голяма грешка в живота ѝ, защото раздялата им води до поредица от престъпления и превръщането му в сериен убиец.
През 2018 г. е издаден трилърът ѝ „Буркан със сърца“.
През 2020 г. е издаден трилърът ѝ „Малки тайни“. Семейството на Мерин и Дерек е богато и известно, но в навечерието на Коледа някой отвлича сина им Себастиан и животът им се разпада. Години по-късно тя научава, че съпругът ѝ има млада любовница, което я прави неин враг и я вади от контрол. Книгата е приета за екранизация. 
Произведенията на писателката са преведени на над 20 езика по света.
Тя е член на асоциацията на Международните писатели на трилъри.
Дженифър Хилиър живее със семейството си близо до Торонто.


Анотация:
Това е историята на трима най-добри приятели oт гимназията – първата е убита, втората попада в затвора, а през цялото това време третият не спира да търси истината.
Всичко започва, когато 16-годишната Анджела Уонг изчезва безследно. Никой никога не е подозирал, че най-близката ѝ приятелка, Джорджина Шоу, бъдещ изпълнителен директор на фармацевтична компания, е замесена по някакъв начин. Не и Кайзер Броуди, който е приятел и с двете момичета.
Но когато четиринайсет години по-късно останките на Анджела са открити в гората близо до дома на Джорджина, Кайзер – вече детектив от полицията в Сиатъл – най-накрая научава истината. Анджела е убита от Калвин Джеймс. Същия Калвин Джеймс, който е убил най-малко още три жени.
За властите Калвин е сериен убиец. Но за Джорджина той е първата ѝ любов. В гимназията двамата имат бурна и драматична връзка, която граничи с мания. В продължение на четиринайсет години тя пази тайната за смъртта на Анджела, докато не е арестувана и изпратена в затвора.
Сега всички мислят, че знаят истината, но тя е много по-сложна и смразяваща, отколкото някой може да предположи. Когато започват да се появяват нови трупове, убити по абсолютно същия начин като Анджела, зловещото минало настига смъртоносното настояще.
Колко далеч би стигнал някой, за да скрие тайните и да зарови гроба ѝ? Колко дълго можеш да се измъкваш с лъжи?


Моето ревю:
Изповядах се още в начало на поста с притеснителното признание за системата, която използвам, за да си избирам книги за четене. Сега е време за същинското ревю вече. 
Започвайки с най-важното - стилът на писане на Дженифър Хилиър, който ми хареса ужасно много. Не бях чела нищо нейно преди това и за първи се сблъсквах с творчеството ѝ, но спокойно мога да заявя, че няма да е за последен.
Дали поради липса на неща за вършене (тотална лъжа) или просто защото много ми хареса, имам чувството че погълнах "Буркан със сърца" с кориците за рекордно време. Което определено навежда и на мисълта каква ще е оценката ми за нея, но има още няколко абзаца до тази подточка. 
Няма да ви разказвам историята, тъй като по-горе под "Анотация" бихте могли лесно да я откриете, но ще заявя, че тази книга... ТАЗИ КНИГА... ми бръкна в мозъка по всички възможни начини. От невероятно изградените персонажи, до преплитането на минало и настояще. От неразгадаемите мистериозни убийства, до лекия полъх на любовно напрежение. Всичките влудяващи детайли, които се крият сред тези бели страници, те принуждават да четеш и четеш без да спираш, докато не разгърнеш последната страница, все още затаил дъх. 
Най-много ме впечатли начинът, по който Дженифър Хилиър представя идеята за Ефектът на пеперудата. Как всяко едно твое решение, малко или голямо, повлиява бъдещето ти по някакъв начин, и го изменя. Един поглед, една стъпка понякога, довеждат до сценарии, които в последствие коренно променят хода на личната ти история. И как, независимо поради каква причина си направил даденото нещо, то вече ще носиш печата му цял живот, дори и да не усещаш в кой момент животът го е жигосал на кожата ти...


Самият трилър върви бързо, но и бавно едновременно. Не съм сигурна как точно да го обясня, но писателката представя историята по такъв начин, че хем ти подхвърля достатъчно детайли и ходове, за да знаеш накъде отива всичко, хем те държи в неведение, тръпнещ да научиш още. Малко има привкус на токсична връзка - получаваш, колкото да оцелееш и можеш да искаш още.
Предполагам вече сте разбрали, но все пак ще си кажа:

Оценката ми за "Буркан със сърца" от Дженифър Хилиър е 5/5 заслужени звезди ✨

Благодаря Ви, че останахте с мен до края на ревюто! 
Приятен ден и останете здрави 🖤 

Коментари

Popular posts