"Хрониките на Спайдъруик" и продължението от Холи Блек и Тони ди Терлизи


Здравейте, книжни дракони! Днес ще си говорим за две свързани поредици, за които съм напълно наясно, 
че от доста време не оглавяват, нито дори не фигурират, в класациите на книжни пазар, но все така си остават вечни класики. Ревю на "Хрониките на Спайдъруик" и неговото продължение, написани от наскоро придобилата световна популярност Холи Блек, в "съавторство" с рисунките на талантливия Тони ди Терлизи ➝

Оригинално заглавие - "Spiderwick Chronicles"
Автор - Холи Блек
Илюстратор - Тони ди Терлизи 
Издателство - "Фют"
Година на издаване в България/чужбина - 2016г./2003г.
Вид корица - мека 
Цена - 15.90лв (за първите пет книги)/ 12.99лв (за трите части от продължението)
Може да закупите от - книжарница "Загадката" (линк тук)

За авторите:
Холи Блек е родена в Уест Лонг Бранч, щат Ню ДжърсиСАЩ на 10 ноември 1971 г. Прекарва детството си в голяма викторианска къща, където майка ѝ разказва на нея и сестра ѝ истории за духове и вълшебни приказки. Това оказва важно влияние върху в бъдещата ѝ кариера като известен автор и още в училище тя започва да пише стихотворения, разкази и пиеси.
След завършването на гимназия се мести в Джърси сити заедно с приятеля си от гимназията Тео. През 1994 г. получава бакалавърска степен по „английска филология“ в Университет Ню Джърси, след което се записва да следва „библиотечно дело“ в Университет „Рутгърс“ и работи като редакторка в медицински списания.
През 1999 г. се омъжва за Тео Блек, междувременно придобил известност като художник-илюстратор и уеб дизайнер. Започва работа в списанието за ролеви игри „8d“, където се запознава с художника Тони ди Терлизи, който по-късно става илюстратор на книгите ѝ от поредицата за Спайдъруик.

Тони ди Терлизи е роден на 6 септември 1969 г. в УитиърКалифорнияСАЩ, в семейство на художници. Името му означава от Терлици, град в Южна Италия. Отраства в Южна Флорида, където завършва гимназия. Учи в Училището по изкуствата във Флорида и в Института по изкуствата във Форт Лодърдейл, където получава степен по графичен дизайн през 1992 г.
След дипломирането си се премества през 1996 г., заедно със съпругата си Анджела, в Ню Йорк, където работи като илюстратор на свободна практика за TSR за поредицата „Dungeons & Dragons“. Работи и за издателство „White Wolf“, както и като илюстратор на редица книги. Първата му илюстрирана книга е издадена през 1998 г. За илюстрациите си на поемата „The Spider & The Fly“ (Паякът и мухата) на Мери Хоуит от 1829 г. получава през 2003 г. медала „Калдекот“ на Американската библиотечна асоциация.
През 2003 г., заедно с Холи Блек, поставят началото на мащабната поредица „Хрониките на Спайдъруик“.

Анотация:
Странни неща започват все по-често да се случват, след като семейство Грейс напуска Ню Йорк и се установява в стара къща, наследство от пра-прачичото Артър Спайдъруик.
Джерард, Саймън и Мелъри намират стара книга, обясняваща странните събития в къщата, в която живеят отскоро. Разследването, което Джерард, брат му и сестра му провеждат, разкрива невъобразимата истина за имението Спайдъруик и тайната относно изчезването на неговия собственик преди цели 100 години.
Трите деца попадат в неподозиран свят на тайнствени и опасни създания, обитаващи древните земи.

Моето ревю:
Винаги съм харесвала филма и, както по принцип правя, изгледах него преди да прочета книгите. Нооо... имам си напълно правдоподобно оправдание -тогава бях малка и не можех да чета. Ха, сега не можете да ми кажете нищо! *смее се несигурно* Ама не можете, нали?

Всичко във филма беше толкова хубаво, че реших, че просто трябва да притежавам книгите. Първото впечатление, което поредицата прави с анотацията си е като че малко изтъркано (местят се в стара къща, в която по чудо започват да се случват странни неща). Искам да кажа, та това може да го видим в почти всяка история на ужасите. Нали?! 

Обаче в реалност не е точно така. Е, за историите на ужасите е така, но говорейки за творението на Блек и ди Терлизи - хич даже не би могло да се нарече изтъркано. Напротив, историята е новаторска, завладяваща и се чете на един дъх. Тук най-вероятно някои от вас ще кажат "Как няма да се чете така? Само виж колко са тънки.". В този случай само че размерите лъжат. Независимо, от направо смешния брой страници, сюжета е разпределен през петте книги перфектно. Не се сблъскваме с прекалено съкратени части, които да объркват всичко. И нямаме такива части, които да се пръскат по шевовете от "плънка".
 
Взимайки в предвид, че поредицата пада повече в детската категория;  прекрасните илюстрации, допринасящи стократно за правилното възприемане на историята, плюс невероятните писателски способности на авторката и като завършък - описанията на чудовищата, които са толкова детайлни, че те побиват тръпки... Та, взимайки в предвид всичко това, оценката ми е 5/5 звезди.


А сега да поговорим за продължението на "Хрониките на Спайдъруик, което също е на снимките. Честно казано, не знаех, че има продължение. Разбрах чак някъде 2018г.. Почувствах се глупаво, тъй като все пак е една от най-любимите ми детски поредици.  Затова, когато я взех, се зарекох да я прочета веднага. Така и направих. Останах  изумена... 

Както повечето от вас знаете - вторите, третите, четвъртите и т.н. части, които следват в една поредица, особено пък, когато става на дума за продълженията излезли години по-късно, винаги са по-скучни. С други думи да си го кажем, авторите просто толкова губят връзка с героите си и сюжета, че не знаят самите те какво и защо го пишат това нещо. Но, като писател към писател, ги разбирам. Просто ентусиазмът вече отлетява и не е същото чувството. 

Все пак трябва да добавя, че изключения от това "правило" има. Независимо, че по моя преценка, като цяло тези изключения са доста малобройни. 

Та, да се върнем на темата. Продължението на петте книги от поредицата "Хрониките на Спайдъруик" доста надмина и като цяло се различаваше от очакванията ми. Даже смея да кажа, че по всички категории се равняваше на предишните книги. Авторите се бяха справили също толкова страхотно в работата си. Останах много удовлетворена от това как се развиха нещата в трите книги, но независимо от желанията си няма да давам спойлери.  Оценката ми за продължението е 5/5 звезди.

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто!
Приятен ден и останете здрави! ♥️

Popular posts