Заваля сняг, време е за "Сребърна приказка" от Наоми Новик

Здравейте, книжни дракони! Днес ще ви надувам главата с втората книга на Наоми Новик, която прочетох съвсем наскоро. В сравнение с "Изтръгнати от корен" (ревю тук) тази не ми беше чак толкова любима. Но все пак си заслужи своето ревю в блога ми.
ПС: "Изтръгнати от корен" и "Сребърна приказка" не са свързани по никакъв начин

Резюме:
Мирием е дъщеря и внучка на лихвар, но неумението на баща й да събира дълговете довежда семейството до ръба на мизерията - докато Мирием не взима нещата в свои ръце. Тя затваря сърцето си и се заема да си върне дължимото, като скоро си спечелва славата, че може да превръща среброто в злато. Когато необяснимите й хвалби привличат вниманието на Старик - кралят на елфите, мрачни същества, направени като че ли повече от лед, отколкото от плът - съдбата на Мирием, както и съдбата на двете царства завинаги ще се промени. Изправена пред невъзможната задача от крал Старик, Мирием изплита мрежа, в която въвлича селското момиче Ванда и нещастната дъщеря на местният владетел, който крои планове да я омъжи за ослепителният млад цар. Но цар Мирнатиус (ослепителният цар) не е това, което изглежда. А тайната, която крие, заплашва да погълне както страната на хората, така и страната на елфите. Разкъсвани между смъртоносни решения, Мирием и двете й странни съюзнички поемат в отчаяно приключение, което ще ги отведе до границите на саможертвата, силата и любовта.

Корица 5/5:
Kакто може да видите на снимката, която качих в дясно, и тази корица, както на "Изтръгнати от корен", изобразява детайли от книгата, само че за жалост по-малко, отколкото се надявах. В първата малка кутийка, която се намира най-горе има кесия със сребро, то е символ на страната на елфите. Втората изобразява самият крал на елфите - Старик. А най-долу е изобразено самото злато, не мисля, че е нужно да обяснявам значението му. На голямата картина в средата имаме самата Мирием, облечена в обикновенните си дрехи. Ако погледнете в ръцете й ще видите, че има един много интересен малък детайл - среброто, което се превръща в злато между шепите й. Това е подсказка за главната част на книгата.
А тук намерих снимка само на надписа. В поста си за "Изтръгнати от корен" ви бях казала колко е хубав надписа, все едно е написан с перо. Този е същият. И е релефен!


Герои 5/5:
Авторката е описала страхотно героите и този път. Много съм доволна от главната героиня (Мирием) и обожавам Старик. 
Малко вмъкване между редовете. Старик се нарича расата, така се казва и всеки един нейн представител. В държавата на Старик имената са ценни и всеки, който притежава такова е свободен и пълноправен човек (елф). Ако кажеш името си на някого, на когото нямаш вяра и който има лоши чувства към теб, той може да го използва, за да те убие.
Също така много харесвам силният дух на Ванда (момичето, което Мирием взима на служба при себе си) и на двамата и братя, които независимо колко тя се опитваше да отблъсне от себе си, я обичаха с цялото си сърце. 
Обичам образа на Мирием, защото тя се вдигна да събира дълговете на семейството си дори когато баща й беше прекалено слаб, за да го направи. Тя отстоява и държи на собственото си мнение. Знае кога е права, но знае и кога трябва да послуша съвета на някой друг.
А пък обожавам Кралят на Старик, защото остана силен независимо от всичко, на което го подложи Мирием, защото мислеше, че е в опасност. Мале, май спойлнах нещо☺️И заради това, че се о**** за М*****, след всичко *пръска се от радост* 

Сюжет 4/5:
Сюжета ми беше доста объркан, защото Новик прескачаше от една гледна точка на друга всяка глава и то без дори да озаглавява главите на имената на героите от чието име ще пише. Докато разбера за кого, от кого и за къде чета, вече го бях прочела. В началото сменяше между двама герои, после почна да добавя още и още на всеки две глави. Накрая стигнахме до 7 гледни точки! Побърках се! Иначе като цяло развитието и кулминацията бяха страхотни и много неочаквани, с което си заслужи 4-те точки.

Добре, това беше от мен за днес. Приятно четене! 

The Bookish Fangirl излиза 

Коментари

Popular posts