"Дивергенти" от Вероника Рот

Здравейте, книжни дракони!
Най-накрая дойде времето, в което прочетох поредицата "Дивергенти" от Вероника Рот и сядам да й напиша ревю.

Още, след като изгледах филмите, се влюбих в историята, героите и актюрите. Разделението на обществото в касти ми се стори наистина интересено и необичайно. Имам чувството, че наистина би било полезно за населението и развитието му, всеки да прави това, в което е добър и да помага по начина, по който може и знае. Има пет касти - Ерудитите, изучаващи науките ; Аскетите, отдадени единствено на другите ; Прямите, говорещи само истината ; Миротворците, които живеят без конфликти и се грижат за обработването на земята ; Безстрашните, ангажирани с предпазването на Чикаго и жителите му. Може би въздействана от това, че историята на "Дивергенти" се въртеше около Безстрашните (чудо голямо), тази каста ми харесва най-много. Бойният им дух, непокорството им, тренировките им, включващи спаринг, мятане на ножове, стреляне с пистолет и други подобни, свободата им, всичко това ме кара да ги харесвам толкова. Обаче, както навсякъде, и при тях се намират предатели и егоисти, а за жалост те са водачите им.

Първата част "Дивергенти" проследява Трис Прайър, която трябва да избира между Аскетското си семейство и Безстрашните си наклонности. А последиците от избора й ще определят бъдещето й. Първият резултат от избора й, е Инициацията на Безстрашните, която с трудността си едва не докарва Трис и новите й приятели до лудост. Трис само че не знае, че преодоляването на Инициацията не е най-големият й проблем, тъй като тя е Дивергент.

Не четете, ако не сте запознати с нататъшното развитие на историята. СПОЙЛЕРИ!

Началото на втората част "Бунтовници" ни намира три дни след голямото клане на Аскети. Три дни след като Ерудитите и Безстрашните зомбираха хората със специален серум и ги накараха да избият съседите и приятелите си. Трис, възлюбеният й - Фор и малкото други оцелели се опитват да се спасят, търсейки подслон при Миротворците. А в последствие и при безкастовите. Трис все още не е сигурна какво точно означава, че е Дивергент и защо това преобръща целия й живот. Родителите й са мъртви, брат й е предател, а тя трябваше да убие най-добрия си приятел и всичкото това, защото водачите се страхуват от Дивергентите като нея. Какво да прави?

Последната част - "Предани", на тази вълнуваща поредица най-накрая ни запознава със земите извън дистопичния Чикаго. Трис с охота приема възможността да избяга от враждебния град в търсене на истината зад стените. Но какво ще намери и дали това, което търси от толкова време, няма да се окаже ужасяващо? Как е възможно да не знае почти нищо за родителите си и за града, където е прекарала живота си? Защо всички пазят толкова много тайни? Насред отговорите на всички тези въпроси, Вероника Рот продължава да разбулва все повече детайли и от същността на Дивергентите и кастовото разделение. А накрая, измежду всичките проляти сълзи, сигурна съм, че ще се запитате дали това всъщност е цялата истина...

Като част от поредицата ще влюча и новелата наименувана "Фор", която ни разказва някои доста приятни сцени от "Дивергенти" от гледната точка на Тобиас. Трябва да кажа, че сцените са подбрани страхотно! Ще ви призная, че подсъзнателно през цялото време, докато четях първата част на поредицата, се чудех как би изглеждала историята през очите на Фор. Новелата е напълно задължителна за феновете на книгите. 

Като за края на ревюто ще заявя, че Вероника Рот е страхотен автор, с чудесен начин на писане. А това, че разказа всичко в сегашно време, хич не ми попречи да се насладя напълно на историята, независимо, че по принцип имам мъничък проблем с него. Начинът, по който пише, описва всичко с перфектен усет и те потапя в книгата веднага. 
Оценка 5/5 за четирите части заедно!

Коментари

Popular posts