Моята равносметка за януари 2020 (нещо малко по-различно)

Здравейте!
Днес съм ви подготвила една (по план, не много малка) равносметка за месец януари. Този път ще разнообразя и ще включа и други теми, освен книги. Нека започнем.


Януари в музика:
Този месец съм много доволна, защото се застоях почти през цялото време на един определен жанр музика, а не прехвърлях постоянно от един на друг, докато накрая не осъзная, че изобщо не знам какво искам. Януари се нахвърлих на плейлиста "Heavy Metal" от Spotify (линк тук) и го слушах отново и отново. Последвах всичките групи, представени там, и преслушах песните им поне по веднъж, след което ги добавих в собствения си плейлист за този жанр. Да не би случайно да ги изгубя от поглед някога... Любител на рока съм вече може би втора година и непрестанно повтарям, че това е моя жанр, но метала... Досега никога не съм си падала много, много по метал, особено по харда. Този месец обаче всичко се промени! Имам чувството, че ако не слушам този плейлист дори само един ден, ще откача. Така че го слушам постоянно. На моменти, но много рядко, разнообразявах с един плейлист с музика от 80-те години на миналия век (линк тук), която да си призная, ми е голяма слабост.


Януари във филми и сериали:
В началото на месеца преоткрих един свой любим сериал - "Heroes" и го започнах отначало. Да, продължава да ми е все така любим, затова и прекарах повечето вечери в негово присъствие. Останалите, в които не го гледах, се запознах с няколко наскоро излезли филми, както и някои малко по-старички. Част от тях, тези за които се сещам сега, са: "Red Sparrow", "In Time", "Terminator: Dark Fade", "Jane Eyre (1996)", "School of Rock", "Friday 13th" и "The Fellowship of the Ring".


Януари в игри:
По принцип не си падам много по игрите, но още от миналата година, доста често играя на една определена, на телефона си. Казва се "Raid" и бързо ми стана любима с невероятните си графики и историите зад мисиите. Почти не минава ден, в който да не я включа, дори и само веднъж.



Януари в книги:
Този месец бе доста тежък в читателски план. Успях да завърша напълно само две книги, от общо четири започнати.
Завършените бяха "Лебедова песен" от Робърт Маккамън и "Джейн Еър" от Шарлот Бронте. Хубавото е поне, че никоя от двете не ме разочарова дори мъничко и затова получават пълни 5/5 звезди.
Другата, която не прочетох цялата и няма да се върна към нея изобщо, е "Жестокия принц" от Холи Блек. Останах доста разочарована от баналната история, на която попаднах, докато всъщност очаквах епично фентъзи. Може би наистина не трябва да разчитам до такава степен на мненията, които чета в интернет.
Онази, която се надявам скоро отново да разтворя и дори малко се нервирам на себе си, че оставих, е последната, трета част от поредицата "Аз, вещицата" от Дебора Харкнес - "Книгата на живота".
Извод: Фентъзи вече май не е моя жанр...


Януари в писане:
Първият месец на 2020 беше изключително продуктивен в писателски план! Написах седем кратки разказа и започнах втората част от поредицата си "Кралството", докато понякога пишех и глави от другия си проект - "Зомби вирус". Сдобих се с "Кубчетата за истории на Рори - Rory's story cubes" и доста се позабавлявах с интересните картини, които ми се падаха. Започнах "Курс по творческо писане" от Йосип Новакович, която виси на телефона ми от няколко месеца, и бързо осъзнах колко е полезна всъщност. Особено онези многобройни упражнения на края на всяка глава, които вдъхновиха написването на някои хубави разкази.




Януари в планиране:
След доста неуспешни опити, започнати и недовършени "Да направя" листове и нерви, стигнах до решението, че Bullet Journal не е моето нещо. Преди две-три години бяха луда по всичкото планиране, рисуване и лепене на стикерчета, но нищо от това не ми доставя удоволствие сега. Затова реших да го оставя и да не се напрягам. Когато и ако сметна, че искам да го правя отново, ще се завърна с пълна сила.



Януари - други:
Запознах се по-отблизо с едно учение/религия (не знам точно как да го нарека), което винаги е било изключително интригуващо за мен. Разглеждайки и търсейки повече неща за главната си героиня в "Кралството", попаднах на два YouTube акаунта, чиито клипове сега гледам постоянно - Harmony Nice (линк тук) и The Witch of Wonderlust (линк тук). Така се запознах с Уика религията или, ако не искате да "изповядвате" нищо, вещерството. Но не онова вещерство, представяно в книгите и филмите, където хората са телепати или имат някакви други свръхестествени способности. Не, нищо такова! Единствено основаване и почитане на природата, силата на кристалите, четене на таро карти, използване на сигили, опознаване на празниците, рунически камъни, значението на различни билки и куп други също толкова интересни за разучаване неща.

*


Това беше всичко и ви благодаря, че останахте с мен до края. Ще се радвам да чуя, ако имате други идеи и предложения за това какво бих могла да прибавя към равносметките си? Приятен ден!

Коментари

Popular posts