"Елайза и нейните чудовища" от Франческа Запия



Аудио версията 🎤 на това ревю може да чуете в едноименния ми подкаст или на линка ето тук 🎧

Оригинално заглавие - "Eliza and her monsters"
Автор - Франческа Запия
Издателство - Ибис teen
Преводач - Ирина Ценкова
Оформление на корицата - Милена Ковачева
Брой страници - 307
Година на издаване в България - 2018
Корица - мека
Цена - 13.90лв

В първите дни от наложителната ни ваканция реших, че ми се чете нещо по-разтоварващо и леко. Още с първия оглед на библиотеката се спрях на "Елайза и нейните чудовища" от Франческа Запия, която притежавам още от далечната 2018-та година. Какво по разтоварващо и леко от тийнейджърски любовен роман?

Честно, не очаквах книгата да ми допадне толкова много. Бях се настроила за плитка бозичка, включваща депресирани тийнейджъри, където накрая всичко се оправя и главната героиня намира любовта. Е, в общи линии това и открих. Без частта за плитката бозичка де. От доста дълго време не съм попадала на толкова искрена и мотивираща творба!

Сюжета се развива в разстояние от няколко месеца, а събитията разглеждаме през очите на главната ни героиня - Елайза Мърк или ЛейдиСъзвездие, както е позната на почитателите си в интернет. Елайза е анонимната създателка на известния комикс "Чудовищно море". Тя дори има собствен сайт, в който милионите й фенове могат да четат и обсъждат произведението й, както и да говорят със самата нея (само в петъците, когато всички се включват за общ чат по случай сериите на "Кучешки живот"). Момичето, заедно с двамата си единствени и интернет приятели - Макс и Ем, покорява виртуалните висини и изпъква с всеизвестния си комикса. Елайза притежава дори линия дрехи, плакати и други джунджурии на "Чудовищно море", които феновете могат, и купуват, от интернет магазина й. Тийнейджърката получава доста голяма сума пари от мърчандайза си, част от която обаче пази в тайна от родителите и двамата си по-малки братя, защото се чувства по-сигурна така. Погледнато по този начин, Елайза би трябвало да е супер популярна, нали? В интернет тя наистина е супер популярна, но в гимназията и "инстинския" живот - изобщо. В училището й децата отдавна са се отказали да пробият черупката й и вече никой не я заговаря или дори поглежда. Много хора странят от нея, несигурни дали пък не е "част от някоя секта", както веднъж самата Елайза бе предположила. За нейна голяма радост обаче дванадесети клас е почти към края си, а веднъж завършила ще може да отиде в колеж, където да следва, каквото тя си пожелае, и да контактува с хора, които ги интересува същото, което и нея.

И всичко върви по план, докато в училището им не се премества срамежливо момче с физиката на футболист, което не обича да говори освен, ако не се налага, но пък затова пише страхотно. А онова, което пише Уолъс в момента, разтърсва Елайза до основи. Да не би тя току-що да бе срещнала най-известния фен фикшън писател на нейния уебкомикс? Дап. Връзката на двамата бавно се задълбочава, карайки Елайза все по-често да излиза от къщата си и да се среща с хора, повечето от които върли читатели на комикса й (о, ужас!). Те всички, заедно с Уолъс, я смятат за една от феновете. Обикновенна художничка, която прави рисунки по "Чудовищно море" за забавление, а Елайза така и не пожелава да им разкрие истината.

Да, тя самата не им казва, че всъщност е ЛейдиСъзвездие, но те разбират, както разбират и всичките й съученици заедно с целия й град. А тогава започват истинските проблеми за Елайза Мърк...

"Елайза и нейните чудовища" е книга за интернет приятелствата, тайните и минусите на виртуалната слава. Това е книга за трудностите на юношенския живот, през които всеки тийнейджър все някога минава, независимо дали иска. Франческа Запия е описала перфектно някои от най-съкровените мисли, минаващи през умовете на младите. Успяла е да хване всеки аспект на самоизолирането в толкова крехка възраст и е предала съвсем ясно какво може да направи то върху човешкото съзнание. Представила ни е реалистично проблемите, с които Елайза трябва да се справи, покрай негативното отношение на родителите й към социалните мрежи, отговорността към многобройните й фенове и новите чувства. Това произведение не е само за юношите и младите хора, тя е и за родителите им. Тя е за всички!

Прочетох първата половина за една нощ, а останалата част от книгата погълнах дори по-бързо! Обожавам лекия и ненатрапчив стил на писане, който Запия има, а мотивацията и енергията, с която ме зареди "Елайза и нейните чудовища" е направо небивала! Още непрехвърлила последната страница и вече бях готова да напиша нова книга, да си довърша старата и да кача 20 блог поста! Мале, това звучи още по-странно, сега като го написах черно на екранно...

В допълнение към трогващия, истински и страхотно написан текст, издателство "Ибис" са добавили отделни рисунки, както и цели страници от "Чудовищно море" - комикса на Елайза. А имейлите и чатовете разменяни между момичето и приятелите й са страхотно изработени, все едно гледаш екрана на компютъра пред себе си, ама без вредната за очите част. Влюбена съм в оформлението на книгата и съм доволна от работата на издателството.

Оценка 5/5 звезди

Благодаря ви, че останахте с мен до края! Приятен ден! Бъдете здрави!

Коментари

Popular posts