Тематичният за 2020г "Сблъсък" (Том 1 и Том 2) от Стивън Кинг




Аудио версията 🎤 на това ревю може да чуете в  едноименния ми подкаст или на линка ето тук 🎧

Здравейте, книжни дракони! Днес сме тук, за да си поговорим по-обстойно за двете части на "Сблъсък" от известния Стивън Кинг. Посегнах доста скептично към нея, понеже, независимо от славата на Кинг, вече бях прочела шест негови книги и не казвам, че са били лоши, но не бяха и нищо особено. Не ми допаднаха чак толкова, колкото се надявах и колкото очаквах. "Сблъсък" обаче се оказа съвсем друго нещо!

Оригинално заглавие - "The Stand"
Автор - Стивън Кинг
Издателство - Бард
Преводач - Александра Главанакова, Мария Ракъджиева
Оформление на корицата - Megachrom
Брой страници - 752 + 592
Година на пре/издаване в България/в чужбина - 2020г/1997г.
Вид корица - мека, с подвързия
Цена - 24.99 + 24.99
Може да закупите от - том 1 (линк тук) и том 2 (линк тук)


За автора:
Историите на Стивън Едуин Кинг обикновено разказват за обикновени хора - семейства от средната клас, деца, писатели - замесени в зловещи и обикновено свръхестествени преживявания. Кинг е познавач на хорър жанра, което проличава в книгата "Танц на ужаса", в която описва развитието на литературата и филмите от този жанр.
Освен това Стивън Кинг пише творби,  които не съдържат свръхестествени елементи, например новелите "Тялото" и "Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк". Екранизациите "Изкуплението Шоушенк" и "Зеленият път" са номинирани за Оскар в категорията Най-добър филм. 
Продажбите на книгите на Кинг са около 300-350 милиона копия. Той написва няколко книги под псевдонима Ричард Бакман, както и един разказ ("Петата четвъртина") под псевдонима Джон Суитън.
Кинг получава Националния медал на изкуствата за 2014г. на церемонията в Белия дом на 10.09.2015 година.

Анотация на Том 1:
Краят на света е само началото!
След авария в свръхсекретна военна лаборатория в света се разразява епидемия от смъртоносен грип. Властите се опитват да я прикрият с всички средства, но скоро става ясно, че краят е близо.
Само за няколко седмици човечеството е почти унищожено. Малцината оцелели са осъдени да бродят из осеяния с трупове свят в търсене на най-оскъдното - близостта на друго човешко същество. Измъчвани от мисли за безвъзвратно загубеното и от страховити сънища, те са решени да завъртят отново колелото на живота.
Две сили се борят за душите на оцелелите. Следвайки техния повик, хората ще се изправят пред поредния съкрушителен сблъсък. 


Анотация на Том 2:
След унищожителната епидемия от смъртоносен грип светът е опустял. Оцелелите тръгват на дълго пътешествие, водени от сънищата си и от повелителния зов на две сили. Столетницата майка Абигейл и зловещият човек Рандал Флаг се превръщат в двата полюса на апокалипстична Америка. Последвалите призива на старицата се събират в градчето Боулдър и основават Свободната зона, в която се опитват да създадат ново общество. Но над тях непрестанно тегне заплахата от Мрака, който дебне отвъд Скалистите планини. В Лас Вегас призованите от Флаг работят усилено, за да изпълнят плана на Злото.
Неколцина избрани от Свободната зона тръгват на изтощителен и пречистващ поход, за да се изправят пред врага и да предотвратят последния унищожителен сблъсък.

Моето ревю:
Все още леко се двоумя, но мисля, че току-що намерих една от първите победителки в конкурса ми "Най-добра книга за 2020г"!
Седя, пия сутрешното си кафе и се чудя, как по дяволите, един автор може да пише така добре? Всяка дума е толкова впечатляващо увлекателна и... ами, напълно нужна. Няма нищичко, което по някакъв начин да не допринася за развитието на сюжета. И в момента, в който записвам това, си мисля, че Кинг пише по абсолютно всички правила за създаването на една добра книга. Всичките онези "прави това, прави онова", които намираме в наръчници и интернет, той ги изпълнява дословно, и все пак винаги се получава оригинално и по някакъв начин не по "сценари". Как успява? Просто не мога да разбера... Но все пак след всичките тези години, предполагам, че е насъбрал доста резултати от "проба-грешка" начина и това със сигурност си проличава.
Стивън Кинг не напразно е наричан Кралят на хоръра, и независимо, че "Сблъсък" не е чак толкова ужаси, колкото "Гробище за домашни любимци" (ревю тук) да речем, пак е написана божествено и в неговия уникален стил. В началото, когато погледнех тези два тома и пресметнех колко много всъщност са страниците им взети заедно (1344), честно да ви кажа, малко се плашех. Обичам да чета, обичам и дебелите творби, но чак когато вече знам, че ще ми харесат. Защото ако по някаква случайност пък се окаже, че не ми харесват, това са изключително много листа за четене *усмихва се*. "Сблъсък" обаче ми хареса! Ще си позволя да използвам любимия начин за изразяване на един от героите в книгата и ще кажа: "Мили Боже, хареса ми и още как!"


Сюжета на "Сблъсък" е една смъртоносна идея малко по-сериозен от този, развиващ се в целия свят от началото на годината. Свръхсекретна правителствена лаборатория, нов вид грип с огромен процент смъртност и паникьосало се население. Да ви звучи познато? И всички коментари на Кинг по социалните медии как той не е виновен, че никой не го е послушал, когато "предвещал" това... От една страна, този сценарии е бил развиван от много автори през годините, но от друга страна супер грипа на Стивън Кинг и коронавирусът имат притесняващо много еднаквости - симптоми, разпространение и т.н.
Да видя тази антиутопична идея през неговия поглед беше доста напрегнато изживяване. В началото се сблъскваш със скръбта и уплахата на героите, когато всичките около тях бавно и мъчително започват да умират, а в последствие с ужаса им от онези библейски сънища, които ги карат да се чувстват хем объркани, хем придават някаква мистична цел на живота им. Идеята за доброто и злото, представена тук, е доста интересна, тъй като не се среща често толкова ясно изразена. Повечето автори като че се притесняват да не досадят на читателите си, мислейки, че вече е станала банална.
Героите са многопластови и се развиват с течението на историята, което за мен е огромен плюс. Има нормалните за човек глуповати, на фона на такава епидемия, главоблъсканици, но ги има също и онези болезнено сериозни дилеми. А да видиш пред очите си процеса, в който един герои несъзнателно избира към кой "лагер" да се присъедини е супер вълнуващо. Персонажи, които си мислел за добри, дълбоко в себе си се оказват лоши, и обратното. 
Книгата ме накара да се замисля над доста неща и заради това, плюс всичко изброено по-горе, оценявам и двата тома с една обща оценка от 5/5 звезди

Благодаря ви, че останахте с мен до края на това ревю!
Приятен ден и останете здрави!

Коментари

Popular posts