"Погубеният свят" от Том Суетърлич


Здравейте, книжни дракони! Нещо в последно време ми се четеше научна-фантастика, като за разтоварване от "класики" вълната, която ме беше прихванала близо месец. Разгледах обстойно библиотеката и след много чудене и маене, заради големия избор на книгите от този жанр, които притежавам, се спрях на "Погубеният свят" от Том Суетърлич

Оригинално заглавие - "Gone World"

Автор - Том Суетърлич

Издателство - My Book

Преводач - Надежда Розова

Оформление на корицата - Живко Петров

Брой страници - 438

Година на издаване в България/чужбина - 2017г./2019г.

Вид корица - мека

Цена - 19.90лв

За автора:

Том Суетърлич е автор на „Погубеният свят" и "Tomorrow and Tomorrow". Той е магистър по литературна и културна теория от Carnegie Mellon и е работил дванадесет години в "Библиотеката на Carnegie Mellon за Слепи и Физически увредени". Живее в Питсбърг със съпругата и дъщеря си.

Анотация:

Романът "Погубеният свят" на Том Суетърлич проследява действията на специален агент, разследващ варварско убийство с фатални последици за съдбата на цялото човечество. 

Шанън Мос работи в секретна служба на Следствения отдел на Космическия флот. През 1997г. в Западна Пенсилвания й възлагат да разреши жестокото убийство на семейството на американски военноморски тюлен и да открие изчезналата му дъщеря. Мос не може да сподели информацията, с която разполага, с официалните сили на реда, но открива, че тюленът е бил астронавт на борда на космическия кораб "Везни", смятан за изчезнал в тъмните талази на Дълбокото време. Мос познава от опит травмата, която едно пътуване във времето може да нанесе на човешкото съзнание и е убедена, че преживяванията на военноморския тюлен в бъдещето са предизвикали това насилие.

Твърдо решена да намери изчезналото момиче и мотивирана от мъчителната връзка със собственото си минало, Мос се отправя напред във времето, за да проучи възможните версии за бъдещето, да търси доказателства или интуитивни прозрения, които да й помогнат да разреши случая от настоящето. Бъдещето разкрива пред ужасения й поглед, че от нея зависи съдбата не само на едно семейство, защото на хоризонта се надига и връхлита към нашето време Пределът - страховитата и катастрофална гибел на цялото човечество. 

Ще настръхнете от главоломните ходове и разтърсващите идеи на романа "Погубения свят" - блестящ и потресаващ, но и трогателна човешка история в дълбоката си същност. 

Моето ревю:

Имах някаква бегла представа, за какво ще се разказва "Погубеният свят" още преди да я зачета, тъй като майка ми я беше чела вече. Информацията, която тя ми беше дала обаче, осъзнах чак след това, не успяваше да обхване и 2% от цялостната сбърканост на историята. Препоръчвам я единствено на хора с желание да мислят до полуда и да се чудят през цялото време какво по дяволите се случва.

Най-силното място на Суетърлич като писател, очевидно е развитието на сюжета. Определено да измисля заплетените загадки, нови открития на науката и всевъзможни начини човечеството да бъде затрито, са три от талантите му. Дори и героите да бяха възможно най-скучните и бледи, за които някога съм чела, пак щях да съм възхитена от тази книга. А те изобщо не са такива. Персонажи, свят, сюжет, диалози, описания... всичко напълно си заслужава! 

Много ми беше интересна идеята за времевото преплитането. Мисълта, че ако направиш нещо незначително сега, то може да ми отзвук след десет години и да промени живота ти изцяло. Точно това се случва и на главната героиня. Една дума, едно действие, един поглед се отпечатва във времето и после нищо не е същото. За реалностите, които създаваме с всеки наш избор. Ами ако днес бяхме решили да останем в леглото до 10, вместо да станем още в 6? Ами ако нещо толкова обикновено всъщност може да се окаже фатално?

В "Погубения свят" Том Суетърлич създава свят почти еднакъв на нашия, с една малка подробност - там хората могат да пътуват в бъдещето. Чрез откритието, за черните дупки, които всъщност служат като портали към далечни галактически места в настоящето или към години напред в бъдещето на Земята. При пътуването си през тези черни дупки, астронавтите отварят нова реалност. Реалност, която умира при тяхното заминаване. Реалност, в която хората не осъзнават, че ще спрат да съществуват в момента, в който един определен човек се качи на кораба си и се върне в настоящето (в "твърда земя", както го наричат в книгата). Реалност, която не я е имало и няма да я има после. Реалност, която всъщност е наистина реалност.

Паралелно с разгръщането на подробностите около пътуването в бъдещето, главната героиня - Шанън Мос, която също така така е и астронавт, бива изпратена да разследва убийството на семейство и изчезването на бащата, предполагаемия убиец, и една от дъщерите. Единствения проблем в този случай е, че бащата би трябвало да е мъртъв от години, тъй като корабът му "Везни" е изчезнал в черна дупка, заедно с екипажа на него. 

Мистерията около убийствата се заплита още повече - отговори няма, а единствено въпроси. Изникват необясними неща за "Везни" и откритието, което екипажът му е направил на далечна планета и за което никой досега не е знаел. Трагична гибел настига настоящето заплашвайки да унищожи човечеството и света изобщо. Трагичното минало на Шанън Мос бавно, но неумолимо я застига. Създават се и се разрушават приятелства. Любовта е винаги готова да нанесе жертви. 

Конфликтите в произведението са много и разнообразни. Този между настоящето и възможното бъдеще, между живота и смъртта, между правилния и грешния избор, между нищо неподозиращите хора и учените, между убийците и разследващите, между тежката истина и нежната лъжа, между двете страни в самите нас. 

"Погубеният свят" е истински шедьовър в научната-фантастика! С множеството въпроси, които задава и интересните си отговори, но най-вече с добре изградените  герои, свят и сюжет. Оценката ми е 5/5 звезди

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто!

Приятен ден и останете здрави!

Коментари

Popular posts