"Уеуърд Пайнс" от Блейк Крауч

 Здравейте, книжни дракони! Днес реших да ви зарадва с ревю на една научно-фантастична и постапокалипстична поредица, която бързо ми стана любима. Това чудесно творение на Блейк Крауч е едно от по-старите му, но определено най-доброто досега (имайте в предвид, че не съм чела "Променлива реалност"). "Уейуърд Пайнс" получи дори едноименен сериал през 2015г., но изглежда славата му не успя да завладее и нашата държава. Издателство "Бард" не пожелаха да продължат с издаването и на третата книга, след като вече бяха пуснали на пазара първите две. Като по този начин оставиха много читатели с отворен край, а на други (като мен) им се наложи да прочетат завършека на друг език, а не на родния си.

Оригинално заглавие - "Pines" ; "Wayward" ; "The Last Town"

Автор - Блейк Крауч

Издателство - Бард ; Бард ; Thomas and Mercer

Преводач - Венцислав Божилов ; Венцислав Божилов ; не е валидно

Оформление на корицата - Megachrom ; Megachrom ; Megachrom

Брой страници - 314 ; 363 ; 294

Година на издаване в България/в чужбина - 2014г./2012г. ; 2016г./2013г. ; .../2014г.

Вид корица - мека ; мека ; мека

Цена - 14.99лв. ; 17.99лв. ; amazon - $9.99 + shiping

За автора:

Блейк Крауч е роден през 1978 г. в Стейтсвил, Северна Каролина, САЩ. Завършва през 2000 г. с бакалавърска степен английска филология и творческо писане в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил.

Първият му хорър трилър „Desert Places“ (Пустинни места) от поредицата „Андрю Томас“ е публикуван през 2004 г.

През 2005 г. се премества със съпругата си Ребека в Дуранго, Колорадо, тъй като и двамата са алпинисти. Градът го вдъхновява да напише романа „Abandon“ (Изоставен), чийто сюжет се развива в миналото и настоящето в отдалечения миньорски град високо в планината Сан Хуан.

Вдъхновен от сериала „Туин Пийкс“, през 2012 г. е публикуван първият му трилър „Живи или мъртви“ от поредицата „Пайнс“. Главният герой, специален агент Итън Бърк издирващ двама свои колеги, попада след ужасна катастрофа в градчето Уейуърд Пайнс. Строго охранявано и изолирано от света, нищо в него не е такова, каквото изглежда на пръв поглед, а разследването му става все по-ужасяващо. През 2015 – 2016 г. поредицата е екранизирана в успешния телевизионен сериал „Уейуърд Пайнс“ с участието на Мат ДилънКарла Гуджино, Терънс Хауърд, Джейсън Патрик, Тоби Джоунс, Чарли Тахан, Хоуп Дейвис, и др.

През 2013 г. пише сценарии за поредицата „Загадките на Лети Добиш“, която е екранизирана през 2016 г. в телевизионния сериал „Добро поведение“ с участието на Мишел Докъри и Хуан Диего Бото.

През 2016 г. е издаден романът му „Dark Matter“ (Тъмна материя), за който пише сценарий за „Сони Пикчърс“.

Пише и разкази за списанията „Елъри Куин“, Алфред Хичкок“ и др. списания и антологии.

Произведенията на писателя са издадени в над 30 страни по света.

Блейк Крауч живее със семейството си в Дуранго, Колорадо.

Анотация на книга 1-ва:

Единственото по-страшно от това да изгубиш разсъдъка си е да осъзнаеш, че си нормален...
Агент Итън Бърк от Сикрет Сървис отива в Уейуърд Пайнс, Айдахо – малко кътче от рая насред нищото, – да търси двама изчезнали федерални агенти, единият от които е негов бивш партньор. Още с пристигането си той попада в ужасна катастрофа и когато идва на себе си в болницата без документи и лични вещи, започва да подозира, че в Уейуърд Пайнс нищо не е такова, каквото изглежда. Но същото се отнася и за самия Итън Бърк.
В хода на разследването въпросите стават все повече и повече. Защо Итън не може да се свърже с жена си и сина си във външния свят? Защо един от изчезналите агенти е бил окован за легло и оставен да се разложи в изоставена къща? Защо никой не му вярва, че е онзи, за когото се представя? Дали електрическите огради държат жителите на Уейуърд Пайнс в градчето, или ги пазят от нещо друго?
С приближаването до истината положението на Итън става все по-невъзможно и той все по-ясно започва да осъзнава, че може никога да не напусне жив Уейуърд Пайнс.
За феновете на „Изгубени”, „Туин Пийкс”, „Досиетата Х” и „Злокобен остров”...


Анотация на книга 2-ра:


Добре дошли в Уейуърд Пайнс, население 461

Електрическа ограда с бодлива тел обкръжава градчето Уейуърд Пайнс, което се намира и под денонощно наблюдение от снайперисти. Всеки от неговите 461 жители се е събудил тук след някакъв ужасен инцидент. Във всеки дом и на всяко работно място има скрити камери. На жителите им се казва къде да работят, къде да живеят, с кого да живеят. Някои вярват, че са мъртви и са попаднали в отвъдното. Други мислят, че са в експериментален затвор. Всички тайно мечтаят да се махнат, но малцината, които се осмеляват да опитат, ги очаква ужасяваща изненада. Итън Бърк е виждал света отвъд оградата. Той е шерифът и един от малцината, които знаят истината – че Уейуърд Пайнс не е просто градче. И че светът от другата страна на оградата е кошмар, надхвърлящ всякакво въображение.


Анотация на книга 3-та:


Welcome to Wayward Pines, the last town.
Secret Service agent Ethan Burke arrived in Wayward Pines, Idaho, three weeks ago. In this town, people are told who to marry, where to live, where to work. Their children are taught that David Pilcher, the town’s creator, is god. No one is allowed to leave; even asking questions can get you killed. But Ethan has discovered the astonishing secret of what lies beyond the electrified fence that surrounds Wayward Pines and protects it from the terrifying world beyond. It is a secret that has the entire population completely under the control of a madman and his army of followers, a secret that is about to come storming through the fence to wipe out this last, fragile remnant of humanity.

Моето ревю:

"Уейуърд Пайнс" се оказа една от малкото поредици, които успях да дочета докрай, всички книги една след друга. По принцип имам проблем с четенето на няколко книги с едни и същи герои, една след друга, но тук... Всичко беше прекалено напрегнато и завладяващо, за да си позволя да прекъсна историята по какъвто и да е начин. Винаги успявах да си открадна по десетина минути, най-малко, от деня за "Уеуърд Пайнс"! 

Блейк Крауч създава увлекателни сюжета, добре развива световете си и прави герои от плът и кръв! Мислех, че съм разбрала това още, когато прочетох "Тъмна материя" (ревю тук), но сега като че го потвърдих със сигурност. 

Изграждането на добре обосновани и смислено-научни начини, по които всичко да се прецака, трябва да е включено в биографията му като част от талантите му. В "Уейуърд Пайнс" самите ние със замърсяването на въздуха, водата и Земята като цяло сме виновни за унищожението. Няма външни фактори срещу които да се бори, никой друг освен нас. Доктор Пилчър открива, че ДНК-то ни бавно се приспособява към тези промени, които правим на заобикалящата ни среда, променяйки самите нас. Простия и лесен начин, по който Крауч описва този процес, кара читателят да разбере всичко. Харесва ми как винаги, докато чета книга от него, ми се иска да разбирах перфектно било то от физика, биология или химия. Вдъхновяваме да търся допълнителни факти и да правя проучвания за дадената тема. Може би и затова, толкова обичам неговите книги, защото не са просто измислица, а съдържат и много истински факти. 

Очевидната промяна и порастване на героите през трите книги е нещо, което търся във всички книги особено, ако са поредица. В "Уейуърд Пайнс" определено намерих такава промяна. Харесвам, когато героите не остават такива, каквито са били в началото на историята, независимо на какво стават свидетели през това време. Просто не е в човешката ни природа да не реагираме по никакъв начин. 

Конфликта между доброто и злото е представен отлично. Осъзнаването на героите, че няма черно и бяло, а сиво. Че нещо, което е правилно за един, е грешно за друг или обратното. Въпросите, които изпълват книгата и са отправени повече към самия читател, също са интригуващи. 

Дали жертването на няколко човека за цялото човечество е правилно или грешно? В зависимост кой питаме. Тези няколко човека или цялото човечество...

На цялата поредица и всяка книга по отделно давам 5/5 звезди и ви я препоръчвам с две ръце!

Благодаря ви, че остнахате с мен до края на ревюто!
Приятен ден и останете здрави! ♡ 

Коментари

Popular posts