"Можеш ли да пазиш тайна?" от Софи Кинсела

Здравейте, книжни дракони! Имам чувството, че досега не съм чела книга от Cosmopolitan, която да не ми е харесала. "Можеш ли да пазиш тайна?" определено не е изключение от това правило! 

Оригинално заглавие - "Can you keep a secret?"
Автор - Софи Кинсела 
Издателство - Самона Блясък
Преводач - Корнелия Стефанова Великова-Дарева
Оформление на корицата - Иван Доганов 
Брой страници - 255
Година на издаване в България/чужбина - 2013/2003г.
Вид корица - мека
Цена - продава се само със списание Cosmopolitan 

За автора:

Маделин Уикъм (на английскиMadeleine Wickham) е британска писателка на бестселъри в жанра съвременен дамски роман или чиклит. Пише и под псевдонима Софи Кинсела (на английскиSophie Kinsella).
Маделин Софи Уикъм, с рожд.име Маделин Софи Тонли, е родена на 12 декември 1969 г. в ЛондонАнглия, в семейство на педагози. Има две сестри Джема и Абитейл Тонли. Израства в предградието Уимбълдън. Учи в училището за момичета „Шерборн“ в Дорсет и в гимназия „Путни“ в Лондон. Тя е талантлива пианистка като тийнейджър и продължава образованието си по музика в „Ню Колидж“ на Университета в Оксфорд. След една година се прехвърля към факултета по политика, философия и икономика, който завършва през 1990 г. с бакалавърска степен. През 1992 г. завършва задочно Кралския колеж в Лондон с магистърска степен по икономика.
През 1992 г. се омъжва за Хенри Уикъм, с когото се запознава в Оксфорд на общи музикални изпълнения. Двамата имат четири сина и една дъщеря.
След дипломирането си започва работа като финансов журналист. Докато работи като такава, на 24 г. започва да пише първия си роман „The Tennis Party“. Той е публикуван през 1995 г. и е приветстван като успех от критиката и обществеността. След успеха на книгата се насочва писателската кариера като пише по един роман годишно.
През 2000 г. излиза първият ѝ роман „Тайният живот на Беки Б.“ от изключително популярната ѝ поредица „Шопманиачката“. Серията се фокусира върху премеждията на Беки Блумууд, финансов журналист, която дава консултации на другите, но не може да управлява собствените си финанси, защото манията ѝ да пазарува е неудържима. Романите са в хумористичния стил „чиклит“. Романът „Тайният живот на Беки Б.“ е екранизиран през 2009 г. в едноименния филм с участието на Айла Фишър и Хю Данси.
Маделин публикува романите за Беки Б. чрез своя агент под псевдонима Софи Кинсела – комбинация от средното ѝ име и моминската фамилия на майка ѝ. Тя не разкрива публично кой е автора чак до 2005 г. дори пред собствените си издатели. Всички романи от серията в челните места на списъците на бестселърите.
Заради успеха на серията тя продължава да пише под псевдонима и другите си успешни романи.
Произведенията на писателката са преведени на над 35 езика по целия свят.
Маделин Уикъм живее със семейството си в Лондон. Сестра ѝ Джема Тонли също е писателка на съвременни романси.


Анотация:

Ужасът на Ема по време на полет е причината да реши, че това е последният ѝ ден. И напълно естествено споделя на непознатия до нея всички свои интимни тайни. Как се преструва, че е чела книгите, за които се говори, как не разбира значението на думи, които колегите ѝ използват, как е изхвърлила в кошчето досието на опак клиент и т.н. Ема оцелява, но когато разбира, че собственикът на фирмата, в която работи, е непознатият ѝ спътник, ужасът тепърва започва... 

Моето ревю:

Отдавна не бях чела книга, в която хумора всъщност наистина да е забавен! Много често срещам произведения, определяни, повечето пъти от самия автор, като забавни. Резултата обаче не рядко е тотално излагане, убиващо всякакво удоволствие от може би интересната иначе история. Като че в последно време за хората хумора се е превърнал само в редовни псувни и вулгарни изказвания, както от млади, така и от стари. За мен обаче най-добрият вид хумор е така наречения "английски", защото там героите са повече саркастични и иронични, а автора не се стреми на всяка страница да ти напомни, че трябва

да се смееш с глас. Може би, понеже Софи Кинсела е успяла добре да усвои родния си начин на забава, успях да се насладя и да се посмея с персонажите в книгата й. 

Авторката пише много добре и историята тече бързо, без спънки, което позволява на читателя да се потопи изцяло в нея. Не е голяма като обем, което позволява дори на онези, които четат бавно, да приключат с нея, скоро след като са я започнали. Сюжета е увлекателен и добре измислен, не просто поредната банална романтика. Има моменти на притеснение дали всичко ще се "развърже" както ти се иска, на радост от все пак стигналия до развръзка момент, на тъга по нещата, които не са както трябва и на гняв, заради често глупавите действия на героите.

Говорейки за герои, бих могла да кажа, че те бяха по-добре развити и описани, отколкото очаквах. Имаха пълноценни характери, пришити към външното им проявяване. Правеха напълно човешки действия, които често се хващаш, че самата аз бих направила в дадената ситуация. Харесва ми, че успях да навляза в "Можеш ли да пазиш тайна?" до такава степен, че понякога изразявах със собственото си лице, мимиките, които героите правеха. А това е знак за наистина добра книга!

Сюжета е добре замислен и на моменти се чудиш дали всъщност "Можеш ли да пазиш тайна?" ще завърши като всяка друга любовна история, в която накрая двамата влюбени се събират. Е, няма да ви разкривам дали наистина завършва като всяка друга любовна история или не, но ще ви кажа, че ще се насладите със сигурност, ако не на края, то поне на пътуването!

На книгата давам 5/5 звезди

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто! 
Приятен ден и бъдете здрави!

Коментари

Popular posts