"Тънкото Изкуство Да Не Ти Пука" от Марк Менсън

Здравейте, книжни дракони!

 Никога не съм изпитвала, наречете го нужда, да чета книги за личностно развитие. Ама никога през читателската си "кариера"... Винаги даже ми се е струвало някак странно, че хората желаят да четат и на хартия онези изтъркани до полуда фрази за "израстване в живота", които ни набиват в главата така и така всеки ден, било то от телевизия, списания и така нататък. Но изглежда единственото, от което съм имала нужда, за да се насоча и аз в тази посока на библиотеките, е било малко разруха и съмнение в собственото си всекидневие, и ето че вече гордо прочетох първият си роман в този жанр *усмивка*

Оригинално заглавие - "The subtle art of not giving a f*ck" 
        Автор - Марк Менсън
        Издателство - Издателска къща Хермес
        Преводач - Огнян Алтънчев
        Оформление на корицата - Мариана Станкова
        Брой страници - 224 
        Година на издаване в България/чужбина - 2018г/2016г
        Вид корица - мека
        Цена - 15.95лв


За автора:
Марк Менсън (роден на 9 март 1984 г.) е американски автор за самопомощ и блогър . Към 2019 г. той е автор на три книги, две от които, The Subtle Art of Not Giving a Fuck , и Everything Is Fucked: A Book About Hope , са бестселъри на New York Times . Книгите му са продадени в над 13 милиона копия.
Марк Менсън е израснал в Остин, Тексас , в Съединените щати. Той се премества в Бостън, Масачузетс, за да учи, и завършва Бостънския университет през 2007 г. 



Анотация:
Тънкото изкуство да не ти пука. Повечето хора мечтаят за безоблачно щастие, вечна любов, привлекателна външност, вдъхновяваща и високоплатена работа… Накратко – живот, за който останалите да им завиждат. Социалните мрежи и консуматорската ни култура постоянно подхранват този фалшив идеал за щастие. Гарантираните начини да го постигнем обаче все повече заприличват на сапунен мехур, който авторът на тази книга спуква, като заявява смело: „Целият този сладникав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ наблягат най-вече на това, което ви липсва. Ключът към добрия живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука само за истинските и важните неща“.
Преди да осъзнаем това обаче, трябва да осмислим голяма част от неприятните истини и да имаме реалистични очаквания. Марк Менсън развенчава редица установени „житейски правила“ и прави доста шокиращи заявления, докато ни въвежда в тънкостите на изкуството да не ни пука.



Моето ревю:
В пълно противоречие със заглавието си "Тънкото Изкуство Да Не Ти Пука" от Марк Менсън, няма почти нищо общо със същинската цел на книгата и това, на което тя иска да научи читателите си. Точно обратното даже. Между страниците намираш един куп причини защо да ти пука и за какво да ти пука. Просто всичко накрая се свежда до това да ти пука за правилните неща.
Зарежи ги изопачените идеали за красота и успех на обществото или мечтите на останали, или дори онези недостижими идеали като щастие, късмет, любов и красота. Идеята е да намериш важните за теб самия неща и да се интересуваш само от тях. Пък още по-добре ще е, ако те са някакви добре измерими стойности, понеже така поне ще знаеш какво да правиш с тях. Как измерваш щастието? Не можеш нали, и колкото повече се опитваш да си втълпиш, че си щастлив, толкова по-нещастен ставаш... Защото просто не можеш да го измериш.

Има някои откъси от тази книга, които се жигосаха в съзнанието ми завинаги. Някои други ме накараха да се смея с глас, а трети препрочитах по няколко пъти, за да ги разбера напълно. Това не е книга, която четеш просто за да си прочел, а я четеш за да научиш нещо от нея или поне за да се разсееш от вечното усещане, че нещо с теб и с живота ти не е наред. Това е книга, която можеш да препрочиташ и всеки път да откриваш нещо ново и интересно, даже поучително, сред редовете ѝ. Казано от човек, който през целия си живот не е препрочел нито една книга, никога!
Този роман ни кара да осъзнаем, че живота на всеки един от нас е уникален сам по себе си, и самото ни желание да го приравним с живота на някого другиго, било то известна личност или актьор, е обида за нас. И точно като такъв трябва да го приемаме. Уникален и наш си! 
"Тънкото Изкуство Да Не Ти Пука" ме научи на някои интересни възгледи за живота и щастието, за това как сами сме си виновни за всичко, но как това означава и че само ние имаме контрол над живота си. Показа ми, че за някои неща просто не трябва ти пука.

✨ Оценка 5/5 звезди! ✨

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто! 
Приятен ден и всичко най-хубаво! 🖤

Коментари

Popular posts