"Играч Втори, Бъди Готов" от Ърнест Клайн 🎮🖤

 

Здравейте, книжни дракони! Скъпи приятели, читатели и писатели 🥰

Линк към ревюто ми за "Играч първи, приготви се" от Ърнест Клайн тук

Не знам колко от вас все още си спомнят "Играч първи, приготви се", но знам, че аз със сигурност бях луднала по книгата и в последствие по филма. Така че когато миналия месец видях в книжарницата, че е излязла втора част (която за жалост вече бях забравила, че очаквам скоро), нямаше как да не си я купя мигновено. И сега, след като вече бавно се връщам обратно към читателското си аз, взех че дори я прочетох. Всички 500 страници заминаха под ножа за разстояние от няма и седем дни 🎮🖤

Оригинално заглавие - "Ready Player Two" 
        Автор - Ърнест Клайн 
        Издателство - Локус
        Преводач - Катя Перчинкова 
        Оформление на корицата - Емил Марков
        Брой страници - 494
        Година на издаване в България/чужбина - 2022/2020
        Вид корица - мека
        Цена - 23.00лв

За автора:

Роден е на 29 март 1972 г. в Ашленд, Охайо, САЩ, в семейството на Ърнест Клайн и Фей Уилямс. Има по-малък брат. От малък е запален по научната фантастика, „Междузвездни войни“ и по видео игрите, особено по играта „Black Tiger“.
След гимназията работи като готвач в ресторант за бързо хранене, чистач на риба, консултант във видеотека и техническа поддръжка.
В периода 1997 – 2001 г. е участник в Националния поетичен конкурс като изпълнител и печели през 1998 и 2001 г.
Бидейки голям фен на фантастика пише сценария за филма „Фенове“, който е пуснат през 2009 г. Той представя историята на група приятели, които искат да откраднат записа на филма „Междузвездни войни – Невидима заплаха“, за да го покажат на свой приятел, който е болен от рак и няма да дочака премиерата. Филмът се превръща в култов феномен.
През 2015 г. е издаден вторият му роман „Armada“, който също става бестселър и е предпочетен за екранизиране от „Юнивърсъл Студиос“.
През 2016 г. се жени за писателката Кристин О'Кийф Аптовиц, с която се запознава през 1998 г. на Националния поетичен конкурс.
Ърнест Клайн живее със семейството си в Остин, Тексас.



Анотация:

Неочакван куест. Два свята в опасност. Готови ли сте?
Броени дни след като печели състезанието на създателя на ОАЗИС Джеймс Холидей, Уейд Уотс прави откритие, което променя всичко. Скрито в един от трезорите на Холидей лежи технологично чудо, което отново ще промени света и ще направи ОАЗИС хиляди пъти по-невероятна – и пристрастяваща, – отколкото Уейд си е представял, че е възможно.
С него се появява нова загадка и нов куест – последното Великденско яйце от Холидей, намекващо за загадъчна награда. А заедно с него и един неочакван, невъзможно силен и опасен нов враг, готов да избие милиони, за да постигне онова, което иска. Животът на Уейд и бъдещето на ОАЗИС отново са в опасност, но този път дори съдбата на човечеството е под въпрос.
Трогателно носталгична и невъобразимо оригинална, както само Ърнест Клайн е способен да пише, „Играч втори, бъди готов“ ни повежда на ново креативно, забавно и наситено с екшън приключение през вече познатата виртуална вселена.


Моето ревю:

Не съм убедена как най-точно да изразя чувствата си към "Играч Втори, бъди готов". Усещането е като да се прибереш вкъщи, след дълго пътуване. Като да си на концерт на любимите си изпълнители. Като да пробваш нещо ново с най-добрите си приятели. Усещането е толкова различно, разнообразие от експлозивни емоции, които нахлуват в съзнанието ти едновременно и същевременно по различно време. Някак объркващо е. Повторната среща с персонажи и с цял един свят, които вече познаваш, но които като че посещаваш за първи път. Някак носталгично, но те изпълва с ентусиазъм за новите преживявания, които очакваш.

Ърнест Клайн има специфичен стил за представяне на това, което му се върти в писателския мозък. Трябват ти няколко страници, за да му свикнеш, но после просто не ти се иска да спираш да четеш. Пристрастяващ е. Начинът, по който представя така ясно всяка мисъл и действие на "децата си" и все пак успява да скрие някое "великденско яйце" измежду така явните на пръв поглед неща.



Това, събрано с изключително интересния му, научно фантастичен, поглед над човешкото бъдеще, създават едно "дете-чудо" в лицето на "Играч Втори, Бъди Готов". Клайн успява да обясни с разбираем подход всичките промени в дигитализацията и дори от медицинска гледна точка, което си е истинско писателско постижение. Читателя в мен тържествуваше от терминологията, която научи без да се затруднява с търсене в Гугъл и стабилна доза интелигентност.

"Играч Втори, Бъди Готов" от Ърнест Клайн заслужава пълни 5/5 звезди не само заради новаторския принос към книжата научна фантастика, но и заради леко комедийния си оттенък, който вдъхва свеж полъх, докато разгръщаш страниците.

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто!
Приятен ден и останете здрави! ♥️ 

Коментари

Popular posts