"Странният случай с Бенджамин Бътън" от Ф. Скот Фицджералд



Здравейте, книжни дракони! 🫀 Класиките винаги са ми били на сърце, особено онези силно депресиращи и блудкави. Обичам класики тип турски сериал. Звучи смешно, но е така. С класическата готика така и не се разбрахме, но с драмите си ходим ръка за ръка от близо три години вече. Събираме се, разделяме се. Има моменти, в които прехвърлям четири-пет "другарчета" наведнъж, в други - едни ме засища за няколко месеца напред. Отдавна не бях чела класики, когато по време на една разходка с кучето си, реших че ми се чете нещо такова. Тъкмо бях свършила предишната си аудиокнига от Storytel и бе време да избера нещо ново. Покрай абитуренската и завършването на гимназията обаче нямах особено време за четене и бях изостанала с книжното си предизвикателство, затова исках нещо бързо - за час макс. Разгледах богатата колекция на Storytel и ето как попаднах на "Странният случай на Бенджамин Бътън" 👉🏼

Оригинално заглавие - "The curious case of Benjamin Button"
Автор - Франсис Скот Фицджералд
Издателство - Фрея
Брой страници - 48
Година на издаване в България/чужбина - 2022г./1922г.
Вид корица - мека
Цена - 9.90лв

За автора:
Фицджералд е роден в Сейнт ПолМинесота, а произходът му е смесен южняшко-ирландски. Дадени са му три имена по подобие на автора на националния химн на САЩ – The Star Spangled Banner („Знаме, обсипано със звезди“), който му е далечен роднина. Баща му, Едуард Фицджералд, благородник от южните щати, прави опити да се занимава с търговия, но бизнесът му с мебели се проваля. Мери Маккилън, майка му, е дъщеря на преуспяващ бакалин на едро. Тя се посвещава изцяло на единствения си син. Семейството се мести често, но накрая се установява в Сейнт Пол през 1918 г.
Фицджералд започва да пише още като ученик в Сейнт Пол. Неговата първа публикация е разказът „Загадката на ипотеката на Реймънд“ (1909). През 1913 г. Фицджералд постъпва в Принстънския университет, където става запален футболист. През 1917 г. е изключен поради отсъствия и влиза в армията на САЩ. Неговите преживявания по време на Първата световна война са съвсем мирни, в сравнение с тези на Ърнест Хемингуей – той никога не е участвал в бойни действия и дори не заминава за Франция. По това време „Романтичният еготист“ – роман, започнат в Принстън, е върнат от издателство „Скрибнър“ с насърчително писмо.

Демобилизирал се през 1919 г., Фицджералд работи кратко време в Ню Йорк в една рекламна агенция. Разказът му „Наивници“ (Babes in the Wood) е публикуван в списание „Умната група“ (The Smart Set). Фицджералд получава за него тридесет долара и с тези пари си купува чифт бели панталони. Повратна точка в живота му става срещата със Зелда Сеър, самата тя амбициозна млада писателка, през 1918 г. Тя отказва да се омъжи за него, тъй като той не разполага с достатъчно средства. През 1920 г. се появява първият роман на Фицджералд, „Отсам рая“, където той използва материал от „Романтичния еготист“„Отсам рая“ веднага става бестселър. Така Фицджералд изведнъж се оказва богат и същата година се оженва за любимата си Зелда.

Но парите се харчат лесно и скоро дълговете на Фицджералд започват да растат, а Зелда междувременно ражда дъщеря през 1921 – Франсес. „Красиви и прокълнати“ (The Beautiful and Damned), вторият роман на Фицджералд, описва Антъни Пач, интелигентен и чувствителен, но слабохарактерен мъж, който изхарчва парите си от наследство в пиене. В края на романа той е изгубил заедно с жена си илюзиите за красота и истина. Тази книга не е посрещната добре и през 1924 Фицджералд заминава да живее в Европа. Там се свързва с автори като Гертруд Стайн и Ърнест Хемингуей. През 1925 г. е публикуван шедьовърът на Фицджералд, Великият Гетсби, който получава отлични рецензии, но продажбите му не вървят толкова добре, колкото се е очаквало. Фицджералд почва да затъва в блатото на алкохолизма.
 През 1926 „Великият Гетсби“ е пригоден за сцена и се играе в Ню Йорк. Същата година сценарият е продаден и за филмова адаптация. Първата филмова версия на „Великия Гетсби“ е направена същата година.


Към алкохолизма на Фицджералд се добавя психическото заболяване на Зелда. След всеки пристъп тя се влошава все повече. Зависимостта на Фицджералд от алкохола нараства. Двамата често са в обектива на репортери от жълтата преса през 1930-те. Личната им трагедия е в основата на романа на Фицджералд Нежна е нощта (1934), който той ревизира многократно. Фицджералд се връща в САЩ през 1937 г. и се заселва в Холивуд, където заживява с Шейла Греъм, репортерка на клюкарски рубрики. Той работи над различни филмови сценарии, но завършва само един, „Трима другари“ (1938), преди да бъде уволнен поради непродуктивност. Сценарият е базиран върху едноименния роман на Ерих Мария Ремарк. В писмо до дъщеря си от Холивуд (1938) Фицджералд пише „това, което правя тук, е последно уморено усилие на човек, който някога се е занимавал с по-стойностни неща и се е справял много по-добре“.

През 1939 г. Фицджералд започва роман за Холивуд, 
„Последният магнат“, който не успява да завърши. Умира на 21 декември 1940 г. в Холивуд в апартамента на приятелката си. Зелда умира през 1948 г. при пожар в болницата, където е настанена. Незавършеният му роман е издаден посмъртно.

Анотация:

Ф. Скот Фицджералд написва "Странният случай с Бенджамин Бътън" през 1922 г. Авторът отбелязва, че е бил вдъхновен от ироничната забележка на Марк Твен за това, колко жалко е, че най-приятната част от живота е в началото му, а краят е толкова отчайващ.

Интригуваща е съдбата на главния герой, необичайните му трансформации и драматичната му страст към млада жена, с която е осъден да преживее сбъдвания и разминавания.

Проследяваме съдбата на Бенджамин Бътън, роден със странна "болест" в съдбовен ден - в деня, когато свършва първата "велика" война.
Той се ражда старец, който с времето започва да младее и умира като бебе.


Моето ревю:

Не очаквах много от новелата и... не получих много. Досега не съм имала особено очарователни преживявания с писанията на Фицджералд, което се вижда и от мнението  ми изказано в ревюто ми за "Великият Гетсби" (линк тук), но съм си тъпо и упорито. Реших, че този път може би ще е по-различно. Още повече, че вече бях гледала едноименния филм по новелата от 2008г. с Брад Пит и Кейт Бланшет, който ме докара до сълзи не веднъж и даже доста преди да дойде края. Но, какво да се прави, пак бях разочарована... Трудно, мудно и безжизнено действие. Като труп размъкван от грабители - виждаш го, че се движи, ама е насила. Персонажите ми се сториха 2D, като хартиени фигури на вятъра. С изкуствени, зашити усмивки и насилени реплики. След един час, когато "Странният случай на Бенджамин Бътън" най-накрая свърши, бе оставил малко горчив вкус в устата ми. Дори и че свърши работа като за запълване на списъка ми за четене... Харесва ми също, че за пореден път дадох шанс на Франсис Скот Фицджералд, с който да мога да се защитавам, когато изказвам негативно мнение за творбите му. 

Оценката ми за новелата е 2/5 звезди ✨

Благодаря ви за вниманието!
Приятен ден! 🖤

Коментари

Popular posts