"Новият живот на Съмър Карлсон" от Йохана Нилсон (аудиосериал) 🫶🏼

 

Здравейте, книжни дракони! Скъпи приятели, читатели и писатели 🥰

В малкото свободно време, което успявам да си открадна между лекции, работа и домашни задължения, се срещам с вас тук, за да ви разкажа повече за една от най-нахъсващите, забавни и интересни книги-сериал, на които съм попадала в последно време! Да, точно така, както най-вероятно вече се разбрали от заглавието на блог постта ми, ще ви дудням за "Новият живот на Съмър Карлсон" от Йохана Нилсон 🫶🏼 Нека започнем 🏃🏽‍♀️🏃🏽‍♀️


Заглавие - "Новият живот на Съмър Карлсон" 
Автор - Йохана Нилсон
Размер - Десет епизода от час и половина 
Цена - месечен абонамент в Сторител
 

Йохана Нилсон


Анотация:
Съмър Карлсон е тежко затлъстяла, безработна и депресирана млада жена, която цял живот е била обгрижвана от майка си. Но когато майка й внезапно умира, Съмър се оказва сама, нещастна и направо безпомощна. Тя обаче решава да избере живота и пуска две обяви в местния вестник – една за личен асистент и друга, в която предлага услугите си като частен детектив. Преди да успее да разбере какво се е случило, Съмър започва работа с новия си личен асистент Юсеф, сирийски бежанец с изключително позитивно отношение и привидно безкрайно търпение ... Двамата трябва да се справят с няколко много заплетени случая, а Съмър трябва в същото време да почисти скелетите от гардероба си и да намери щастието извън чудовищното количество пасти и торти. Тази трогателна история за приятелство в стила на Фредрик Бакман е пълна с много хумор, абсурдни ситуации, емоционални върхове и спадове, които ще преживеете заедно със Съмър – жена, в която всичко е голямо, особено сърцето.

Моето ревю:
За момента на български език книгата би могла да бъде намерена единствено под формата на едно-сезонен аудио-книжен-сериал в приложението (което спасява и улеснява животите на мнозина от нас) Storytel. Доколкото съм наясно е пусната така от самата авторка, съответно дори няма книжни тяло, което да бъде преведено и предоставено на роден език.

Силвия Петкова


Но с изразителния и театрален прочит на Силвия Петкова, това уточнение носи повече удоволствие, и никакво раздразнение. Определено отредените да правят подбора за актьори са избрали най-точния талант сред многото страхотни гласове на България. Петкова грабна слушателите още с прочита си на книгите от поредицата Хари Потър, но тук определено разкрива и нови хоризонти за читателите.
Самата книга, деляща се на десет отделни епизода, от по ориентировъчно час и половина всеки, по мое лично мнение би била невероятно допълнение към читателски списък на всекиго. От млади до възрастни, от жените до мъже... "Новият живот на Съмър Карлсон" е изпълнена с колоритни персонажи, въртящи се със замах, но не и без огромна доза стрес, на високото колело наречено "Живот". Десетте епизода ни сближават с главната героиня, чието име носи и цялостното произведение, и ни прекарват през нейната, изискваща много кураж и малко лудост, метаморфоза.
Йохана Нилсон успява да подтикне читателите си към съпреживяването на всяка житейска емоция, минаваща през сърцето и ума на едно човешко същество, редом с героинята ѝ. Тя ни върти през различните стадии на безумното хихикане, насълзените очи и настървеното очакване. А накрая нежно ни полага върху крилете на птицата, родила се при смесването на надеждата, желанието и вярата в самите нас. Защото все пак сме просто парченца месо, събрани заедно, с разум, от който използваме доста малък процент, живеещи на въртящ се камък в необятния космос. И можем да постигнем всичко, което си наумим.

Противно на голяма част от негативните коментари по случай хумора и "безмислеността" на книжния сериал, аз останах очарована от прекрасната идея. Стискам палци "нашите хора" да решат да се заемат и с останалите части от поредицата, тъй като с удоволствие бих продължила да следя приключенията на Съмър. А дотогава, ще си преслушвам тази. Ей така, за кеф.

На "Новият живот на Съмър Карлсон" от Йохана Нилсон давам пълните 5/5 звезди ✨

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто! 
Приятен ден и останете здрави! ♥️ 

Коментари

Popular posts