"Променлива реалност" от Блейк Крауч 🕒🩶



 Здравейте, книжни дракони! 🥰

 Отлагам четенето на "Променлива реалност" от Блейк Крауч от доста време, няколко години даже. Не защото не очаквам да ми хареса, тъй като досега не съм чела лоша книга от този автор. Понеже бях в период, в който избирането на книга, винаги завършваше със заразяването ѝ, а не исках да прецаквам тази по такъв шесток начин, без да съм ѝ дала реален шанс. Така че сега, когато вече усетих, че книжните ветрове духат в друга посока за мен и корабчето ми устремено потегли към изпълване на годишното ми предизвикателство, реших, че времето ѝ е дошло. Както си бях на научно фантастична тематика след "Играч Втори, Бъди Готов" от Ърнест Клайн (ревю за първата част тук и ревю за втората част тук), реших да продължа да плувам в това езеро и се прехвърлих на "Променлива реалност" от Блейк Крауч. Определено не останах разочарована... 🫨



Оригинално заглавие -" Recursion"
        Автор - Блейк Крауч 
        Издателство - Ибис
        Преводач - Мария Димитрова 
        Оформление на корицата - Живко Петров 
        Брой страници - 357
        Година на издаване в България/чужбина - 2020та./2019та.
        Вид корица - мека
        Цена - 15.90лв


За автора:
Блейк Крауч е роден през 1978 г. в Стейтсвил, Северна Каролина, САЩ. Завършва през 2000 г. с бакалавърска степен английска филология и творческо писане в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил.
Първият му хорър трилър „Desert Places“ (Пустинни места) от поредицата „Андрю Томас“ е публикуван през 2004 г.
През 2005 г. се премества със съпругата си Ребека в Дуранго, Колорадо, тъй като и двамата са алпинисти. Градът го вдъхновява да напише романа „Abandon“ (Изоставен), чийто сюжет се развива в миналото и настоящето в отдалечения миньорски град високо в планината Сан Хуан.
Вдъхновен от сериала „Туин Пийкс“, през 2012 г. е публикуван първият му трилър „Живи или мъртви“ от поредицата „Пайнс“. Главният герой, специален агент Итън Бърк издирващ двама свои колеги, попада след ужасна катастрофа в градчето Уейуърд Пайнс. Строго охранявано и изолирано от света, нищо в него не е такова, каквото изглежда на пръв поглед, а разследването му става все по-ужасяващо. През 2015 – 2016 г. поредицата е екранизирана в успешния телевизионен сериал „Уейуърд Пайнс“ с участието на Мат Дилън, Карла Гуджино, Терънс Хауърд, Джейсън Патрик, Тоби Джоунс, Чарли Тахан, Хоуп Дейвис, и др.
През 2013 г. пише сценарии за поредицата „Загадките на Лети Добиш“, която е екранизирана през 2016 г. в телевизионния сериал „Добро поведение“ с участието на Мишел Докъри и Хуан Диего Бото.
През 2016 г. е издаден романът му „Dark Matter“ (Тъмна материя), за който пише сценарий за „Сони Пикчърс“.
Пише и разкази за списанията „Елъри Куин“, Алфред Хичкок“ и др. списания и антологии.
Произведенията на писателя са издадени в над 30 страни по света.
Блейк Крауч живее със семейството си в Дуранго, Колорадо.



Анотация:
Спомените създават реалността. Това разбира ченгето от Полицейското управление на Ню Йорк, Бари Сътън, докато разследва ужасяващия феномен, който медиите са нарекли Синдром на фалшивите спомени – мистериозна болест, при която засегнатите са изпълнени със спомени за животи, които никога не са живели.
Невроложката Хелена Смит се е посветила на това да създаде технология, която ще позволи да запазваме най-скъпите си спомени. Ако успее, всеки ще може да преживее отново първата си целувка, раждането на дете, последните моменти с умиращ родител.
Докато Бари търси истината, той се изправя лице в лице с противник, който е по-ужасяващ от всяка болест – сила, която напада не само нашите умове, но и самата тъкан на миналото. И когато действието ? започва да разрушава света, такъв какъвто го познаваме, само той и Хелена, работейки заедно, имат шанс да я победят.
Но как могат да го направят, когато самата реалност непрекъснато се изменя и разпада около тях...



Моето ревю:
От описанието на "Променлива реалност" няма как да се сдобиете с дори близко подобие на идея за какво наистина иде реч. Историята е, изпълнена с екшън и преврати, научна фантастика, която бърка в мозъците на читатели си и не ги оставя на спокойствие до последната страница, че и дни след това. Блъскаш си главата как по дяволите се е случило това или това или онова. Оказва се, че което си мислел за минало е бъдеще, а настоящето е едно постоянно минало, без реално да съществува бъдеще. Мазало ви казвам, мазало... Ама дявол да го вземе колко е приятно да усещаш как ума ти работи на пълни обороти и как бавно, но славно, всичко започва да се разплита пред очите ти. Да изпиташ удовлетворнието като видиш за колко неща си бил прав и да се чудиш, когато осъзнаеш къде си объркал в предположенията си. Да бягаш напред-назад по трасето на времето с персонажите. Да се привързваш към тях и да изпитваш емоциите им.

Няма как да се обясни магията на Блейк Крауч на някой, който не е чел нищо негово, както няма как да се обясни духовното на атеист. Това е един писател със силно разпознаваем стил, но също и такъв, който да те накара да се почувстваш като у дома си. Уютно и добре дошъл. Докато същевременно ти дава някакъв благоухаен чай с халюциноген и не осъзнаеш, че това спокойствие ще ти излезе през носа, понеже се събуждаш участник в тайна и смъртността организация. И все е пристрастяващо. Силно се надявам скоро да не прекрати писателската си кариера, защото това ще е тъжен ден в историята на книжната общоност.

Но независимо от всичко това, "Променлива реалност" не е хапка по всяка мярка. Съдържа много научни термини от физиката, биологията и тн, хипер объркана е и изисква стабилно количество внимание и отдаденост, за да може насладата от преживяването да е пълна. 

Но ако всичко това е налице при вас, то и вие ще можете да ѝ дадете пълни 5/5 звезди, като мен ✨✨

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто!
Приятен ден и останете здрави! ♥️ 

Коментари

Popular posts