"Упование" от Пенелъпи Дъглас 🦋



 Здравейте, книжни дракони! Скъпи приятели, читатели и писатели 🥰
Реших че така и така след като завърших последните месеци на 2023та главоломно поглъщайки всичките самостоятелни романи на Пенелъпи Дъглас, то мога поне да започна 2024та, пускайки техни ревюта в блога. През октомври ви дадох мнението си за "Рожденичката" (ревю тук), а преди седмица - за "Пънк 57" (ревю тук). Сега чинно продължавам с ревю за "Упование" от Пенелъпи Дъглас »


Оригинално заглавие - "Credence"
Автор - Пенелъпи Дъглас
Издателство - Ciela
Преводач - Карина Горанова
Оформление на корицата - Фиделия Косева
Брой страници - 596
Година на издаване в България/чужбина - 2023г./2020г.
Вид корица - мека
Цена - 24.90лв


За автора:
Джейми Лин Отин (на английски: Jamie Lynn Autin) е американска писателка на произведения в жанра любовен роман и романтично-еротичен трилър. Пише под псевдонима Пенелопе Дъглас (на английски: Penelope Douglas). 
Джейми Лин Отин, с моминско име Шайрман, е родена на 1 февруари 1977 г. в Дъбюк, Айова, САЩ. Най-голямата е от петте деца в семейството, като има две сестри и двама братя. Получава бакалавърска степен по публична администрация от университета в Северна Айова и магистърска степен по педагогика от университета „Лойола“ в Ню Орлиънс. След дипломирането си работи като учителка в начално училище в Лас Вегас.
Първият ѝ роман Bully (Побойник) от поредицата „Отпадане“ е издаден през 2015 г. Той третира темата за травмата от връзките в гимназията, тормозът в училище, първата любов, разбитите сърца и въпросът как да бъдеш с някого, без да изгубиш себе си. Романът става бестселър в списъка на „Ню Йорк Таймс“ и я прави известна. Идеята на поредицата е продължена в спин-оф поредицата „Хелбент“.
През 2015 г. е издаден трилърът ѝ „Покварени“ от поредицата „Дяволска нощ“. Главните герои, Ерика „Рика“ Фейн и Майкъл Крис, които се познават отдавана, се готвят за сблъсък в колежа, но нещата могат да се развият по друг възможен начин. Романите от поредицата са относително самостоятелни, но всеки един е продължение на събитията в предходния.
През 2016 г. е издадена новелата ѝ „Пънк 57“. Историята е за Райън – самотно момиче без приятели, и Миша – музикант и човек на изкуството, обича да пише текстовете за песните си. По учителска инициатива те започнат да си пишат писма, тя, за да се пребори със самотата си, той, за да бъде разбран и да получи вдъхновение. Но, идва ден, когато те ще се срещнат очи в очи.
Джейми Лин Отин живее със семейството си в Дъблин, Ню Хампшър.




Анотация:
Сърцето на Тиърнън де Хаас се е превърнало в безчувствено късче лед. Докато расте сред разкош, младото момиче не получава никаква любов от известните си родители. А сега тях ги няма. Отишли са си заедно – така, както тяхната раздухана от медиите велика любовна история е трябвало да завърши. Тиърнън знае, че трябва да скърби. Но всъщност нищо не се е променило за нея – тя има само своята самота.
Единствената възможност за промяна е да приеме неочакваното предложение на Джейк ван дер Берг, отчуждения доведен брат на баща ѝ. Младата жена ще замине за дивите планини на Колорадо, където Джейк и двамата му синове живеят сред девствената красота на природата в усамотена къща. Джейк ѝ предлага онова, което винаги е искала – семейство.
Скоро Тиърнън ще научи, че далеч от фалша на големия град всичко е първично, истинско и измислените морални ограничения нямат значение. Тримата мъже са първите, които младата жена опознава истински, отвъд позата и преструвките. За първи път в живота ѝ има някой, готов да ѝ даде нещо повече от пари и безразличие – подкрепа, загриженост и умения да работи и да оцелява далеч от цивилизацията. Защото там, където тя свършва, свършват и правилата и преструвките – остават само чувствата и желанията.
Трима мъже. Единият ще я има първи. Вторият ще я иска отчаяно. Но само третият ще я притежава истински. Завинаги.



Моето ревю:
Няма как да не призная, че "Упование" е доста... притеснителна. Докато "Пънк 57" и "Рожденичката" имаха своята собствена доза странности, детайлни сексуални описания и интересен избор на tropes, там се усещаше поне опит да влязат в границите на нормалното. При "Упование" нормално няма. Останах с усещането, че Дъглас градивно решава да пише все по-смахнато, започвайки от книга за доста агресивна и токсична тийнейджърска любов, минавайки през "сина или бащата искам" с възрастова разлика от 20тина години между девойката и любовния й интерес, като накрая стигаме до "трима мъже на различни възрасти и едно момиче, всички имаме роднинска връзка (ама не кръвна, да уточня) и...". Да, точно това имам предвид!
С този си абзац не твърдя ни най-малко, че "Упование" не ми е харесала. Просто си признавам, че въпреки от факта, че продължавам да харесвам много стилът на писане на авторката, начина, по който разплита сюжета и как динамиката на действието в книгите й, това ми дойде малко в повече. Докато я четях даже се чувствах леко неловко. 
Страниците са пропити с усещането за сценарии на филм за възрастни (от тези с трите хикса). "Упование" бе написана добре, историята беше интересна, представянето страхотно, героите изпипани, но дивашката, извратена еротика ми дойде в повече в един момент...
Дори не знам как да продължа това ревю повече, тъй като наистина няма какво да кажа. Повечето страници на тази много, много дебела книга, бяха малко или много просто записани на хартия с*кс сцени. И все пак Пенелъпи Дъглас си е Пенелъпи Дъглас, така че донякъде очаквах това, с което се сблъсках. 

Давам й 3.5/5 звезди

Благодаря Ви, че останахте до края на ревюто!
Приятен ден, приятна седмица!

Коментари

  1. Анонимен19.02.24 г., 13:02

    Да доста е откачена Провокираме да прочета за нула време devils night. Очаквам с нетърпение следващите и ккниги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както е тръгнало и моето следващо четиво ще бъдат книгите от поредицата! Просто трябва да ги видя и те какво представляват 😁

      Изтриване

Публикуване на коментар

Popular posts