"Сърца за изгаряне" от Джонатан Баркър 🫀


Здравейте, книжни дракони! Скъпи приятели, читатели и писатели! 🫀
До преди този момент бях чела от Джонатан Баркър само трилогията "Убиецът Четвъртата маймуна" (линк към ревюто ми тук), а от партнирането му с Джеймс Патерсън - само "Смъртта на черната вдовица" (линк към ревюто ми тук). При все, взимайки предвид пълното благоговение, което изпитах след тези творби към таланта на авторите и по-специално на Баркър, бях напълно убедена, че "Сърца за изгаряне" ще ми хареса също толкова много. Тя се оказа една от, малкото му на брой, самостоятелни книги, която все още не бях разгръщала. А това, плюс факта, че тази година съм си задала за цел да наваксам с произведенията на любимите си автори. Нямаше как да не я започна, пък в последствие да продължа и с останалите произведения на Баркър + тези на Баркър и Джеймс Патерсън. Тази информация обаче е за в друго ревю...
Ревюто на "Сърца за изгаряне" от Джонатан Баркър

Оригинално заглавие - "She has a broken thing where her heart should be"
        Автор - J. D. Barker
        Издателство - Плеяда
        Преводач - Сибин Майналовски
        Оформление на корицата - 
        Брой страници - 608
        Година на издаване в България/чужбина - 
        Вид корица - мека
        Цена - 25.00лв


За автора:
Джонатан Дилън Баркър е роден на 7 януари 1971 г. в Ломбард, Илинойс, САЩ. Отраства в Кристъл Лейк, Илинойс, а след 14-ата си година в Енгълууд, Флорида. Чете много и започва да пише истории още като тийнейджър. Учи в Института по изкуствата във Форт Лодърдейл, където получава бакалавърска степен по мениджмънт.

Докато е в колежа, Пол Галота от списание „Циркус“ се свързва с него и го кани в екипа на списание „Двадесет и петият паралел“, където Баркър работи рамо до рамо с човека, който по-късно ще стане известен под името Мерилин Менсън. От 1991 г. прави множество интервюта с известни знаменитости от поп културата за списания като „Seventeen“, „TeenBeat“ и др. През 1992 г. започна да пише като колумнист своя колонка, наречена „Откровение“, в която описва изследвания на духовни места и свръхестествени събития. Започва да работи почти 20 години като писател в сянка и като редактор на ръкописи, помагайки на други писатели. Шест от книгите, по които работи, стават бестселъри.



Анотация:
Момче се запознава с момиче на едно гробище.
Хора в бяло откарват момичето с бял джип.
Момчето вижда момичето на същата скамейка в същото гробище година по-късно.
Случайност? Обреченост? Съдба?

След трагичната смърт на родителите си Джак Тач живее с леля си Джо. Един ден (по-точно – на 8-ми август), когато двамата с лелята са на гробището, Джак вижда тъмнокосо момиче, седнало на скамейка и четящо „Големите надежди“ от Дикенс. То е осемгодишно, казва се Стела и след минути изчезва, ала хлапакът вече е в плен на мистерията. Стела отново и отново ще се появява в живота му, и то винаги на същото място и на същата дата. Обгърната с тайнственост, загадъчна, дори малко злокобна – той е обсебен от нея.
После… започват да се изникват труповете. Тела на хора, които са обгорени, но дрехите им са непокътнати. Детективите от полицията Брайър и Фогел тръгват по следата и се натъкват на странен факт – ден след поредната среща на Джак и Стела винаги се появява овъглен труп.
А някъде на тайно място, непознато за света, момче без име, известно само като Обект „Д“, живее в пълна изолация. То носи маска и притежава толкова страховита дарба, че е обречено: онези, които го контролират, никога няма да му позволят да напусне секретната лаборатория.
Каква е връзката между Джак и Стела, загадъчните убийства и „Обект „Д“? Какви са злите сили, които са зад един чудовищен проект?
Хорър, трилър, фантастика – Джонатан Баркър разбърква главозамайващ коктейл от тези жанрове. Резултатът? Роман, който не се вписва в рамките на обичайното.


Моето ревю:
Веднъж започнеш ли да четеш "Сърца за изгаряне" няма как да спреш! Започнах я във влака и едва не се нахулих, че не съм изчакала за тази цел по-спокоен момент, когато съм си вкъщи и не трябва непрестанно да ходя, говоря или да направя какво ли още не. Историята потича гладко и през тези 608 страници бива обхванат почти целия живот (основно детство и юношество) на едно необикновено момче. Виждаме психическото и емоционалното му израстване на фона на един куп свръхестествени неща, които му се случват. Виждаме как се променя, но можем да забележим и частиците детско, останали в него. Виждаме през какво преминава, какви решения взима и получаваме правото да изберем дали да го подкрепим или обвиним за действията му. 
Признавам си, че в началото не успях напълно да разбера за какво иде реч в произведението. Не, защото начинът на написване бе неразбираем или изпълнението на тази страхотна идея бе калпаво, а понеже това като цяло се оказа, че е идеята на сюжета. Да не се разбира всичко още от първите думи. В хода на четенето Баркър подхвърля едно и друго, няколко случки и фрази, някои нови факти и задава множество въпроси. Всичко това в последствие наслагва едно върху друго, изграждайки кула от напрежение, която нямах търпение да изкача, докато накрая не стига до кулминацията. Не бих казала, че "Сърца за изгаряне" е книга, която се предполага да те накара да ахнеш от изненада, няма голямо разкритие, а и мистерията не е такава, тъй като жанра, колкото и да се приближава до трилър, не е точно трилър. "Сърца за изгаряне" е книга, която ще те кара да разсъждаваш, както за невъзможни наглед неща - като свръхестествени способности и научни експерименти върху хора, така и върху чисто човешки дилеми - любов, приятелство, семейство, съвест и сивотата между идеите за добро и зло... 
Баркър за пореден път създава шедьовър, който трудно се забравя, дори месеци след прочитането му. Както винаги стилът му на писане е увлекателен, подробен, забавляващ и емоционален. От гледната точка на писател - му се възхищавам с цялото си сърце за уникалния талант. От гледната точка на читател се радвам, че е започнал да пише и че продължава да пише, тъй като трилогията "Четвъртата маймуна" и сега вече "Сърца за изгаряне" бързо се превърнаха в любимите ми книги!

Оценката ми за "Сърца за изгаряне" от Джонатан Баркър е 5/5 ✨ 

Благодаря ви, че останахте с мен до края на ревюто!
Приятен ден и ви желая много време за четене!

Коментари

Popular posts